Hästhoppningen nobbas i Jerringprisnominering

Två raka Jerringprisskålar – men inte en tredje.

Varken Peder Fredricson eller hästhoppningen som sådan finns representerad i den första nomineringslistan till Jerringpriset 2018.

I stället går årets nomineringar i ett vinterolympiskt tecken.

Efter OS-medalj i Rio 2016 och EM-guld 2017 så blev inte ryttar-VM i Tryon 2018 något att hänga i julgranen individuellt sett för ryttarstjärnan Peder Fredricson. Däremot så nåddes i stället framgången i lagform. Något som på förhand ändå öppnade för Fredricson, nu som en del av ett VM-silverlag, att ha chansen till ett tredje raka Jerringpris.

Han, och hopplandslagets, möjligheter försvann dock redan innan telefonröstningen inletts.

I den 16 namn långa, första nomineringslistan från Radiosporten så finns inte hästhoppningen representerad i varken individ- eller lagform. Den enda hästrelaterade nomineringen på listan är travkusken Björn Goop, segrare i travklassikern Prix d'Amérique i Paris i januari.

Samtliga OS-guld nominerade

Annars syns det på listan att vinter-OS i Pyeongchang var ett framgångsrikt sådant.

Samtliga sju svenska OS-guldmedaljörer från spelen (Frida Hansdotter, André Myhrer, Lag Anna Hasselborg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg och Herrstafettlaget i skidskytte) är med. Likaså ishockeyvärldsmästaren Tre Kronor och X-games-mästaren Henrik Harlaut.

Varken lag Niklas Edin i herrcurlingen eller skidskytten Sebastian Samuelsson individuellt, båda OS-silvermedaljörer, klarade första gallringen.

Det svenska EM-silverlandslaget i handboll är inte heller med.

Sjöström kan ta tredje

De icke snö- eller isbaserade idrotterna konkurrerar i stället genom stavhoppsstjärnskottet Armand Duplantis, simstjärnan Sarah Sjöström, majorvinnaren Pernilla Lindberg, en VM-kvartsfinalist i fotboll och två världsmästare i Tove Alexandersson och Johan Kristoffersson.

Med andra ord är det tuff konkurrens i kampen om att få lägga vantarna på den 40-årsjubilerande Jerringprisskålen, där det endast är Sarah Sjöström (2014, 2015) och Charlotte Kalla (2008) som vunnit priset tidigare.

Priset delas ut på Idrottsgalan 21 januari.

TT