Splittrat L redo släppa fram S-regering

Liberalerna kan tänka sig att släppa fram en S-ledd regering – om den gör en rejäl högersväng, säger L-ledaren Jan Björklund.

Precis som Centerns Annie Lööf kommer han att lämna över en kravlista till statsminister Stefan Löfven.

Liberalerna kan tänka sig att ingå ett budgetsamarbete med S, men vill inte sitta i en S-regering.

I likhet med Centerpartiets besked på tisdagen åtföljs Liberalernas öppning av en lång rad krav.

– Det kommer att kräva stora omprövningar hos Socialdemokraterna, och förmodligen smärtsamma, säger Björklund.

– Nu får vi se vad allt snack om blocköverskridande samarbete är värt.

Kravlista

Björklund ska i morgon lämna en kravlista till Löfven. Högt på listan står att värnskatten måste avskaffas. Och det ska Inte ske i någon avlägsen framtid utan med konkreta beslut i närtid, enligt Björklund.

Han pekar också på fri hyressättning i nyproducerade bostäder och att rut-avdragen ska utvecklas, inte avvecklas.

Björklund kräver även lägre ingångslöner för enkla jobb för till exempel nyanlända.

Liberalerna är splittrade i frågan om vilket regeringsalternativ som ska stödjas. I partistyrelsen vann den nya linjen i regeringsfrågan med röstsiffrorna 18–7. I riksdagsgruppen var röstsiffrorna 13–6.

Enligt Björklund behöver inte partirådet inkallas förrän det finns ett mer konkret förslag från Löfven på Liberalernas krav.

På frågan om Björklund nu sviker sina väljare, svarar han:

– Man måste skilja på att folk är besvikna och vad som är svek. Att det finns personer till höger i politiken som är besvikna på oss, det är en annan sak. Jag gör det jag sagt i valrörelsen, säger han och klargör att det handlar om att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande.

Det, framhåller han, är det som väger tyngst och som han sagt i hela valrörelsen.

Vill studera kraven

När statsminister Stefan Löfven (S) tidigare på onsdagen träffade journalister gav han få besked om när han och Centerledaren Annie Lööf ska träffas eller när han kan ge besked om han accepterar hennes kravlista eller inte.

– Jag vet inte hur kraven är preciserade och formulerade än, säger Löfven.

Förhandlingarna lär bli hårda. Lööf har överlämnat en kravlista som innehåller många svårsmälta frågor för Socialdemokraterna.

– Jag tror inte att det är färdigskrivna propositioner som överlämnas, någonstans ska det här beredas. Då måste man tydliggöra vad de olika kraven innebär i sak och det kommer att krävas samtal av något slag.

Även om Lööfs kravlista är tufft formulerad ser Löfven utrymme för samtal.

– Alla partier som är beredda att ingå samtal om någon typ av samarbete måste faktiskt ge och ta. Det är det som är själva förhandlingens kärna, säger Löfven.

– Alla ska kunna kliva upp från bordet och känna att det här har varit viktigt för oss och det har vi fått med oss, men alla partier måste också kompromissa, det ligger i sakens natur.

Kan behöva tid

Stefan Löfven ska meddela talmannen senast på måndag hur hans tänkta regeringsunderlag ser ut. Han kan också begära mer tid, om han anser att det behövs. Om Lööfs kravlista gör att han kommer att begära förlängning är dock för tidigt att säga:

– Det är för tidigt att gissa det. Jag vet inte det ännu, säger Löfven.

Han vill inte säga vilken regeringskonstellation som är mest trolig i dagsläget.

– Det är det jag håller på att fundera på, säger Löfven.

TT