Jordskredsseger för Pasjinian i Armenien

Nikol Pasjinian vann en jordskredsseger i valet i Armenien, där hans mål var att öka stödet för sina planerade reformer.

Hans allians har 70,5 procent av rösterna när 90 procent av valdistrikten är räknade.

Det parti som har näst flest har 6,3 procent av rösterna, uppger valkommissionen. Valdeltagandet var 48,6 procent.

Pasjinian blev landets premiärminister i maj men lämnade in sin avskedsansökan i mitten av oktober. Syftet var att få till stånd ett nyval och senare återinträda som en starkare premiärminister, med större stöd i parlamentet.

Före premiärministeruppdraget hade han en ledande roll i fredliga regeringskritiska demonstrationer som ledde till att den tidigare premiärministern Serzj Sargsian fick lämna sin post. Pasjinians löften om att utrota korruptionen i landet och ta tag i fattigdomen har gett honom många anhängare.

– Efter valet kommer vi att utveckla den armeniska demokratin och genomföra en ekonomisk revolution, sade Pasjinian till journalister efter att han lagt sin röst på söndagen.

Många av hans försök till reformer har stoppats av oppositionella i parlamentet. Efter valet ser parlamentet ut att få en helt annan sammansättning och i stället domineras av reformvänliga politiska grupperingar.

Oavsett hur många röster oppositionen får i valet kommer minst 30 procent av platserna i parlamentet att vikas åt den, enligt armenisk vallag.

TT-AFP