Storbranden ännu inte under kontroll

Byggnader mittemot huset nära Stureplan i Stockholm där storbranden startade har evakuerats. Nästan hela kvarteret brinner och skadorna befaras bli stora. Men räddningstjänsten tonar ner rasrisken.

Det är byggnaderna på Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, mittemot kvarteret där branden nu spridit sig, som har tömts av polisen.

– Med långvarig brandpåverkan, det är trosstomme och sekelskifteshus, håller det inte hur länge som helst. Det har brunnit i sex timmar nu, säger Toni Frank på Storstockholms räddningscentral till TT.

Spridningsrisken är fortfarande stor, och små glödhärdar blossar upp till och från och väntas göra så under resten av kvällen och natten. Branden är ännu inte under kontroll.

– I själva fastigheten där branden började har vi totalskada. Det rör sig om väldigt stora skador för övrigt, säger han.

Avspärrade kvarter

Ett stort område i centrala Stockholm är avspärrat.

– Inom området mellan Regeringsgatan, Birger Jarlsgatan, Kungsgatan och Hamngatan vill vi inte ha mer än nödvändigt med trafik eller gående, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till TT.

Branden började i en fastighet på Jakobsbergsgatan vid femtiden på morgonen. Ett automatlarm kom in 05.01 och sju minuter senare var första styrkan framme. TT:s reporter på plats vittnade om en väldigt stor insats runt fastigheten.

– Det slår eldsflammor ut från alla våningsplan, det brinner överallt. Brandmännen står på stegar och sprutar vatten fyra, fem våningar upp.

"En kraftig smäll"

Efter att det brunnit några timmar exploderade en syrgasflaska, men ingen skadades i explosionen.

– Det hördes en kraftig smäll och brandmännen ryggade tillbaka, vittnade TT:s reporter.

Det ligger en svetsarverkstad i bottenplan på huset där branden startat. Men vad som orsakat branden är ännu oklart.

– Det vet vi inte ännu och det är en fråga för polisen, säger Göran Stark vid Storstockholms brandförsvar.

Han tonar ner risken för att byggnaden ska rasa men säger att puts och flagor kan komma farande. En expert på byggnadskonstruktioner, en statiker, ska komma till platsen och bedöma byggnaden.

Två till sjukhus

Enligt Christer Wahlström, ledningsbefäl vid brandförsvaret, arbetar 60-70 brandmän från minst åtta brandstationer på platsen med att hindra branden att sprida sig till andra kvarter.

I huset där branden började finns företag och nio lägenheter. Två personer har först till sjukhus med rökskador. Fyra personer har evakuerats. Släckningsarbetet beräknas ta hela kvällen och en bit in på natten.

Klädkedjan H&M hade planerat att till våren öppna sin nya konceptbutik Arket i bottenplanet på det nu eldhärjade huset.

"Det är för tidigt att säga om branden påverkar vårt planerade öppningsdatum", skriver Arkets presskontakt Jay Woods i ett mejl till TT.

Trafiken påverkas

Fortfarande är det störningar trafiken. Busshållsplatserna vid Stureplan och Norrmalmstorg samt tunnelbaneuppgångarna mot Stureplan är stängda och väntas vara det till sent i kväll.

– Så räknar vi med att det kommer vara fram till åtminstone klockan 22. Det är blåbuss 2 mot Sofia och buss 55 mot Hjorthagen som påverkas just nu, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst.

I övrigt flyter busstrafiken i innestaden i stort sett på utan störningar.

– Men det kan bli en del förseningar i eftermiddag när trafiken tätnar, säger han.

TT