Terrordåden i Spanien: Det här vet vi

Minst 14 personer har dödats och över 130 skadats i de två attackerna i Barcelona och Cambrils. Det här vet vi om terrordåden i Spanien:

Dådet i Barcelona

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil nedför turisttäta Las Ramblas och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Minst 13 personer dödades i dådet.

En explosion i ett hus i Alcanar 20 mil söder om Barcelona under natten till torsdagen, där en person dödades och en skadades, kopplas till attacken.

Dådet i Cambrils

Åtta timmar efter attacken i Barcelona körde en bil, en Audi A3, på människor på strandpromenaden i Cambrils. Händelsen utreds som ett terrorbrott. Minst sex människor skadades, varav en kvinna senare avled.

Cambrils ligger 12 mil söder om Barcelona. De misstänkta terroristerna stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl. Männen bar bombbälten, som senare visade sig vara falska.

Offren

Sammanlagt dödades 14 personer och över 130 skadades i de båda dåden, enligt spanska myndigheterna. De drabbade kommer från över 30 olika länder. Inga svenskar finns bland de skadade och döda, enligt UD.

Vilka ligger bakom?

Fyra personer har gripits efter attackerna. En av de gripna misstänkta för inblandning i dådet i Barcelona har spanskt medborgarskap och kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. En annan har marockanskt medborgarskap.

Föraren av skåpbilen i Barcelona har inte gripits, men polisen söker en 17-årig man som misstänks ha kört bilen.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet i Barcelona, via sitt propagandaorgan Amaq.

Det är inte känt vilka de ihjälskjutna fem gärningsmännen i Cambrils var, men polisen utreder kopplingar till skåpbilsattacken i Barcelona.

TT-AFP-AP