Källor: Gärningsmannen fanns på terrorlista

Gärningsmannen bakom knivattacken i Paris fanns på myndigheternas lista över misstänkta extremister, enligt källor med insyn i utredningen.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

Förövaren – som sköts ihjäl av polis – var en fransk medborgare född 1997 i Tjetjenien, enligt källorna. De uppger också att han funnits i den så kallade "S-akten", ett register över människor som misstänks ha radikaliserats och som kan utgöra en säkerhetsrisk. Han ska dock inte finnas i straffregistret.

Mannen ropade "Allahu akbar" i samband med dådet, enligt åklagare som hänvisar till vittnesmål. Motivet är inte klarlagt, uppger fransk polis, men en utredning om terrorbrott har inletts.

Mannen var en "IS-soldat", hävdar terrorrörelsens propagandaorgan Amaq, enligt den amerikanska organisationen Site som bevakar islamistiska gruppers webbtrafik.

Attacken ägde rum centralt i Paris i ett område fullt av barer och restauranger. Området ligger mellan två stora turistattraktioner, det gamla operahuset och konstmuseet Louvren.

Polisen hyllas

Det första larmsamtalet kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsmannen ihjälskjuten, enligt premiärminister Édouard Philippe. En person höggs ihjäl och fyra skadades, varav två allvarligt.

Gärningsmannen ska ha sprungit mot polispatrullerna och utropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier.

Inrikesminister Gérard Collomb hyllar i ett twitterinlägg polisens snabba agerande.

Ett stort område spärrades av efter dådet. Chockade turister och Parisbor frågade sig vad som hänt.

– Jag satt på uteserveringen till ett kafé och hörde tre–fyra skott. Det gick väldigt fort, säger 47-åriga Gloria och fortsätter:

– Sedan kom bartendern ut och sade åt oss att gå in fort. Efter det gick jag ut för att se vad som hände och såg en man ligga på marken.

Låg på marken

President Emmanuel Macron säger att "Frankrike återigen betalar ett blodigt pris" och att landet inte kommer "backa en tum för frihetens fiender". Även han hyllar polisen för att ha stoppat mannen.

Nationella frontens Marine Le Pen efterlyser högre säkerhet.

– Det franska folket kommer inte längre vara nöjda med prat, de kräver handling, säger hon.

Det undantagstillstånd som infördes efter de blodiga terrorattackerna 2015 togs bort i höstas. Men säkerheten är fortsatt hög, med totalt tusentals soldater på gatorna på viktiga platser i olika delar av landet, som en del av antiterrorinsatsen Sentinelle.

De senaste tre åren har över 240 människor dödats i Frankrike i en rad islamistiska terrordåd.

TT-AFP