Åklagaren: för svag bevisning i Kevinfallet

Bevisningen mot dem håller inte. De två utpekade bröderna i Kevinfallet frias.

Det är tveksamt om den fyraårige pojken ens dog till följd av brott, anser åklagaren, som nu lägger ner utredningen.

Hur Kevin dog förblir en gåta.

– Skälet till beslutet är att de inte längre kan misstänkas för brottet, bevisningen mot dem är så svag.

Det säger åklagaren Niclas Wargren vid en presskonferens i Karlstad om att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén efter nästan 20 år inte misstänks för Kevins död i Arvika 1998.

Det går inte att visa att de var där eller såg när Kevin dog. Teknisk bevisning saknas också.

Åklagaren nämner också att vittnesmål från en familj, som besökte brödernas familj vid tidpunkten för fyråringens död, tyder på att det är "osannolikt" att Christian Karlsson och Robin Dahlén skulle ha kunnat döda Kevin.

– Det är anmärkningsvärt att man inte tagit större hänsyn till de uppgifterna i utredningen, säger åklagaren.

Lastpall välte?

Wargren är bitvis försiktig i kritiken mot den ursprungliga utredningen, men ifrågasätter likväl både förhörsmetoder och resultat.

– Jag delar inte alls de slutsatser som gjordes i den tidigare utredningen, tvärtom är jag mycket kritisk, säger han.

Det är alltjämt oklart hur Kevin dog. Han kan ha drunknat. Sexuellt våld är tänkbart, men inte sannolikt. Han kan ha utsatts för trubbigt våld, men inte från bröderna. En ny tolkning är att en lastpall kan ha vält över pojken, men det kan inte bevisas, enligt åklagaren.

De båda bröderna är mycket lättade.

– Hur illa det än har varit och hur lång tid det än tog kom vi ändå i mål och fick vår rättvisa tillbaka, säger Robin Dahlén, den yngre brodern, till TT.

– Nu är det bara att starta om, bara fortsätta att försöka leva som vanligt. Jobba, hus, bil. Det är väl inte så mycket mer planerat. Vanliga livsmål man ser framför sig.

"Ryggsäck med sten"

I morgon kommer det nog att "kännas som att en ryggsäck med sten har släppts från ryggen", säger han.

– Nu är det konstaterat att ingen kan ifrågasätta pojkarnas oskuld, säger Dahléns advokat Slobodan Jovicic.

Fyraårige Kevin hittades död i Arvika för snart 20 år sedan och bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga av polisen. Förra våren publicerades granskningar av DN och SVT, där det framkom att bröderna känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen alls.

Åklagaren ger dem nu alltså rätt. Uppgifterna i de 20 år gamla förhören med bröderna är "otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa", skriver Wargren i ett pressmeddelande. Uppgifterna visar inte "att de utpekade orsakat pojkens död eller att de har varit närvarande när han dog".

"Mardröm i 20 år"

Äldre brodern Christian Karlsson är såklart också lättad.

– Jag har inte hunnit smälta det så jag kan bara beskriva det som ren lycka, säger han till SVT Värmland.

Brödernas pappa Weine Dahlén berättar för TT att han var tvungen att be åklagaren upprepa beskedet att de avskrivits från ärendet för att få det bekräftat ännu en gång.

– Det kom glädjetårar, det fanns inget annat, säger Weine Dahlén.

Han berättar att sönerna och familjen varit utsatta för en mardröm i 20 år.

– Jag älskar dem, och jag är så fruktansvärt stolt över att de har varit så starka. De har varit utsatta för det här i 20 år med mardrömmar och en skola som svikit. Varje dag har vi vaknat till det här.

Just nu vill han bara fokusera på glädjebeskedet.

– Jag håller på att smälta glädjen. Jag kan återkomma till den eventuella bitterheten vid ett senare tillfälle, säger han.

Tidigare misstänkt avfördes

Utredningen ska nu läggas ner. "Jag bedömer att det inte finns några förutsättningar att komma vidare när det med hänsyn till alla omständigheter är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott", skriver Wargren.

En nu vuxen man, som var minderårig vid tiden för Kevins död, är den ende som delgivits misstanke om brott, uppger åklagaren.

Mannen förhördes under den nya utredningen, men avfördes senare.

– Han är att anses som oskyldig, säger Niclas Wargren.

TT