Tillerson uttrycker oro om Ryssland

Donald Trumps tilltänkte utrikesminister Rex Tillerson kommer att uttrycka oro om Rysslands agerande när han frågas ut i senaten i dag.

Han väntas också säga att Kina måste hjälpa till att sätta press på Nordkorea för att landet ska börja reformeras.

Talet har offentliggjorts i förväg av Trumps övergångsstab. Där står att Tillerson bland annat kommer att förklara varför Trump är för en vänligare relation med Ryssland.

– Våra allierade i Nato har all rätt att oroas över ett återhämtat Ryssland. Men det var i frånvaron av amerikanskt ledarskap som den här dörren lämnades öppen och ofrivilliga signaler sändes, kommer han att säga.

Han talar om avgående president Barack Obamas misslyckande att agera mot den syriska regeringens användning av kemvapen mot sitt eget folk. Detta efter att ha sagt för flera år sedan att ett sådant agerande vore att gå över gränsen.

– Vi har gått igenom löften vi har gjort till allierade. Vi har sänt svaga eller oklara signaler med "gränser" som sedan har blivit fritt fram. Vi har inte insett att Ryssland inte tänker som vi gör, kommer han att säga.

Tillerson kommer också att ge en dyster bild av Kinas agerande i Sydkinesiska sjön, och vill att Kina ska pressas för att hjälpa till mot Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Vi kan inte fortsätta att acceptera tomma löften som de som Kina har gett om att sätta press på Nordkorea, bara för att sedan inte verkställa. Att titta åt andra hållet när förtroendet är borta uppmuntrar bara till mer dåligt uppförande. Och det måste få ett slut, kommer han att säga.

TT-Reuters