Bergendahl: Väldigt svårt att förstå

Förhandsfavoriten Anna Bergendahl tog sig raka vägen till final i Melodifestivalen med bidraget "Kingdom come".

– Det är väldigt svårt att ta in och förstå, säger hon till TT.

Kvällens andra finalist var Dotter, med låten "Bulletproof".

Telegram från TT / Omni
08 febr. 2020, 06.59

Det blir Anna Bergendahls tredje final i Melodifestivalen. När hon debuterade 2010 vann hon hela kalaset – men lyckades för första gången i svensk Melodifestivalhistoria inte kvala in till finalen i Eurovision Song Contest.

Chans på revansch för Bergendahl, med andra ord.

– Det känns otroligt bra, jag är så jäkla glad för det här, säger hon.

– Paul Rey och jag försökte göra varandra lite mindre nervösa innan de berättade vem som gått till final. Jag såg min familj och tänkte "de finns även om jag inte går vidare", sedan läste de upp mitt namn. Det kommer att krävas några dagar innan det här sjunker in.

"Bästa sångerskorna"

I finalen ställs Anna Bergendahl bland annat mot Robin Bengtsson och The Mamas. Samtliga har redan tävlat i Eurovision tidigare, och Bengtsson, The Mamas-sångerskan Loulou Lamotte och Bergendahl har ytterligare en sak gemensamt sedan tidigare: Alla deltog i TV4:s talangprogram "Idol" 2008.

– Jag älskar både Robin och The Mamas, som enligt mig är de bästa sångerskorna i den här tävlingen, säger Anna Bergendahl, innan hon stannar upp och minns någonting.

– Men just det, jag är i final! Det ska bli så kul att träffa dem.

Sexa första gången

Johanna Jansson, som döljer sig bakom artistnamnet Dotter, har tidigare haft två bidrag i final som låtskrivare.

Det blev dock bara en sjätteplats i hennes första försök som artist 2018, trots att "Cry" var favorit hos oddssättarna. Men med "Bulletproof" gick det desto bättre.

– Det känns så skönt. Jag är fortfarande i chock. Jag trodde jag skulle komma som bäst femma, säger hon.

– Förra gången hade jag inte svenska folket med mig, så varför skulle jag ha det nu? Jag är så glad. Det här känns 100 procent som en revansch, även fast jag sa att jag inte skulle komma tillbaka.

Otacksam uppgift

Jan Johansen hade deltävlingens på förhand otacksammaste uppgift – att ersätta utsparkade Thorsten Flinck och framföra bidraget "Miraklernas tid" i hans ställe. Om det berodde på låten eller Johansens prestation i Flincks frånvaro går att diskutera, men klart står att han inte föll tittarna i smaken.

Linda Bengtzings sjunde försök i tävlingen slutade också i omedelbart respass. "Alla mina sorger" och "Miraklernas tid" blev en påminnelse om att Melodifestivalen är ett annat sorts arrangemang än när Johansen triumferade med "Se på mig" på 1990-talet.

Desto roligare blev kvällen för en debutant och två mer rutinerade deltagare. Paul Reys Sam Smith-influerade soulpopdänga "Talking in my sleep" tar honom till Andra chansen, där han får sällskap av Mendez och Alvaro Estrellas reggaetondunkande latinparty "Vamos amigos".

Fakta: Melodifestivalens Hall of fame

Dessa artister och låtar valdes in i Melodifestivalens Hall of fame:

Tomas Ledin

The Ark

Åke Gerhard

"Fångad av en stormvind" med Carola

Afro-Dite

Towa Carson

Björn Gustafsson

Bobby Ljunggren

Kikki Danielsson

Andreas Johnson

Karin Falck

Alcazar

Fakta: De gick vidare

Direkt till final:

Anna Bergendahl: "Kingdom come"

Dotter: "Bulletproof"

Andra chansen:

Paul Rey: "Talking in my sleep"

Mendez featuring Alvaro Estrella: "Vamos amigos"

Utslagna:

Klara Hammarström: "Nobody"

Linda Bengtzing: "Alla mina sorger"

Jan Johansen: "Miraklernas tid"