Foto: Christophe Ena/AP/TT

Bernal vann touren: "Min största seger"

Egan Bernal vann Tour de France.

Han är inte bara förste colombianen att vinna Tour de France – 22-åringen är dessutom den yngste tourvinnaren på över 100 år.

– Tack Frankrike för att ni organiserade den bästa tävlingen i världen, och tack för att ni organiserade min största seger, säger Bernal.

Telegram från TT / Omni
28 juli 2019, 21.21

En skada stoppade Egan Bernal från Giro d'Italia i maj. I Tour de France gick han dock inte att stoppa.

Det tog 3 480 kilometer fördelat över 21 etapper på 23 dagar.

Sedan stod han där, Bernal, som tourens yngste vinnare sedan Francois Faber 1909.

– Det här är Tour de France. Det finns inget större än Tour de France, jag vill ta med mig den här tröjan hem till Colombia, säger Egan Bernal och syftar på sin gula ledartröja.

Förste colombian

I praktiken vann 22-åringen tävlingen redan på lördagens 20:e etapp: den sista sträckan är av tradition framför allt ceremoniell.

Men på den parisiska paradgatan Champs-Elysées fick Bernal till slut krönas även officiellt på söndagskvällen. Han var inte bara den yngsta vinnaren på över 100 år – Bernal var också den förste colombianen att någonsin vinna Tour de France.

Detta trots att han inte vann en enda etappsträcka. Men Bernal har visat upp en imponerande jämnhet de senaste veckorna.

Fantastisk talang

– Jag kan inte förstå vad som händer. Jag kommer behöva ett par dagar för att inse vad jag har åstadkommit, sade 22-åringen efter den näst sista etappen på lördagen.

När främsta konkurrenterna kroknade i Alpernas tuffa uppförsbackar under tävlingens sista etapper cyklade Bernal, som är uppvuxen på 2 600 meters höjd, stadigt och tog över den gula ledartröjan med tre etapper kvar.

– Han är en fantastisk talang och kan dominera cyklingen i många år, säger stallkamraten Geraint Thomas, som vann tävlingen förra året och var tvåa i år.

Fransmannen Julian Alaphilippe fick hemmanationen att tro på en fransk segrare för första gången sedan 1985. Han hade ledartröjan i 14 tävlingsdagar, men orkade inte hela vägen och blev till slut femma.

– Det var en ära, det var min plikt, det var oförglömligt, säger Alaphilippe.

Fakta: Egan Bernal

Namn: Egan Bernal

Född: 13 januari 1997 i Zipaquira, Colombia

Längd: 175 centimeter

Stall: Team Ineos (tidigare Team Sky) sedan 2018

Meriter: Vinnare av Tour de France 2019

Fakta: Senaste vinnarna i Tour de France

2019: Egan Bernal, Colombia

2018: Geraint Thomas, Storbritannien

2017: Chris Froome, Storbritannien

2016: Chris Froome, Storbritannien

2015: Chris Froome, Storbritannien

2014: Vincenzo Nibali, Italien

2013: Chris Froome, Storbritannien

2012: Bradley Wiggins, Storbritannien

2011: Cadel Evans, Australien