Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Betalade 720 000 kronor för journalistmord

En kvinna misstänks ha beställt det uppmärksammade mordet på den grävande journalisten Ján Kuciak i Slovakien mot en belöning på motsvarande drygt 720 000 kronor, säger en av åklagarna.

I medierna figurerar en slovakisk entreprenör som granskats av journalisten i bakgrunden.

Telegram från TT / Omni
01 okt. 2018, 16.34

Journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova sköts ihjäl i sitt hem utanför huvudstaden Bratislava i februari.

– Bara mordet på Ján Kuciak beställdes. Hans fästmö Martina Kusnirova var ett oskyldigt offer som var på fel plats vid fel tidpunkt, säger den icke namngivne åklagaren.

Fyra personer har häktats i väntan på rättegången. Enligt åklagaren beställde kvinnan mordet mot en betalning på 50 000 euro, plus att en skuld på 20 000 euro efterskänktes.

Jobbat åt entreprenör

Han säger att själva morden utfördes av en man medan en annan man var bilförare och en tredje man agerade mellanhand.

Ján Kuciak rapporterade bland annat om kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker och affärsmän.

Enligt lokala medier har den misstänkta kvinnan arbetat som tolk åt en namngiven 55-årig slovakisk entreprenör och mångmiljonär, vars verksamhet har granskats av journalisten.

Politisk jordbävning

Entreprenören har tidigare hotat journalister. Han sitter häktad sedan i juni, misstänkt för att ha förfalskat skuldebrev men åtal har ännu inte väckts.

När Slovakiens riksåklagare Jaromir Ciznár får frågan om entreprenören nu är misstänkt även för mordet på Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova svarar han:

– Jag tänker inte berätta det för er nu.

Morden utlöste något av en politisk jordbävning i det korruptionströtta Slovakien. Stora protester och demonstrationer hölls på gatorna. Flera ministrar och andra höga befattningshavare avgick innan även dåvarande premiärministern Robert Fico lämnade sin post i mitten av mars.

Fakta: Morden och följderna

Den 27-årige grävande journalisten Ján Kuciak, som arbetade för sajten aktuality.sk, mördades i slutet av februari tillsammans med sin partner i Velká Maca, öster om Slovakiens huvudstad Bratislava.

En kollega till Kuciak sade då att den mördade arbetade med en granskning om bedrägeri med EU-pengar som gått till italienska medborgare i Slovakien som i sin tur är kopplade till den syditalienska maffian 'Ndranghetan.

Slovakiens kulturminister Marek Madaric avgick efter mordet för att han "inte kan acceptera att en journalist mördas".

Dessutom avgick Viliam Jasan, sekreterare i det nationella säkerhetsrådet och Maria Trosková, som arbetade i den dåvarande premiärministerns stab, efter mordet på justitieminister Lucia Zitnanskás begäran. De båda figurerade i en granskning Ján Kuciak publicerade strax före sin död.

Morden utlöste också så stora protester att den tidigare premiärministern Robert Fico avgick.

Också inrikesminister Robert Kalinak avgick, men även hans efterträdare Tomás Drucker fick packa sin väska och gå – liksom till slut även den nationella polischefen Tibor Gaspar fick göra.

En italiensk affärsman som granskats av Kuciak utvisades från Slovakien.

Källor: AFP, Reuters