Foto: Anders Wiklund/TT

Borgerliga partier vill att SD bjuds in

De borgerliga partierna vill att Sverigedemokraterna bjuds in till samtalen mellan riksdagspartierna om hur gängvåldet ska kunna stoppas. Men regeringen står fast vid sitt beslut.

Telegram från TT / Omni
02 sept. 2019, 02.06

Moderatledaren Ulf Kristersson uppmanade på söndagen till samarbete över partigränserna. Inrikesminister Mikael Damberg (S) svarade med att bjuda in gruppledarna för alla riksdagspartier utom SD till samtal. Mötet, som leds av Damberg och justitieminister Morgan Johansson (S), hålls på torsdag.

Det är bra att regeringen bjuder in, men fel att inte alla får vara med, skriver Kristersson på Facebook , och hänvisar till Stefan Löfvens sommartal där statsministern fokuserade på sammanhållningen i Sverige.

"Respektlöst"

"Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige."

Kristersson kallar det respektlöst att inte lyssna på alla väljare, via sina folkvalda. Även Centern och Liberalerna anser att SD borde delta i gängvåldssamtalen, uppger riksdagsgruppledaren Anders W Jonsson (C) och partisekreteraren Juno Blom (L) för SVT:s Rapport.

Men Mikael Damberg står fast vid beslutet att inte bjuda in SD.

"Regeringens inställning till samarbete med SD är känd. Det är beklagligt om andra partier väljer att göra samarbetet mot gängvåldet till en fråga om SD:s deltagande. Regeringens fokus är att nå effektiva resultat och det tror vi att denna grupp partier kan åstadkomma", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Kritik från KD

Samma partier som bjöds in till samtalen om åtgärder för terrorbekämpning bjuds in även den här gången, säger Mikael Damberg. Det vill säga alla utom SD.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, som även är vice ordförande i justitieutskottet, håller med Kristersson.

"Varför utesluter regeringen SD i samtal om att lösa problemet med gängkriminalitet? Det är förstås rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen. Låt alla delta. Handlar om att respektera väljarna och att det behövs gemensamma lösningar över partigränserna", skriver Carlson på Twitter.