Foto: Leo Correa

Brasilien: Tusentals dammar i riskzonen

Efter fredagens dammkatastrof meddelar Brasiliens regering att tusentals dammar i landet ligger i riskzonen för att gå sönder.

Antalet bekräftade dödsfall fortsätter att stiga, nu till 84.

Telegram från TT / Omni
29 jan. 2019, 11.25

Vid nästan 4 000 dammar föreligger en risk för att stora skador ska uppstå, enligt Brasiliens minister för regional utveckling, Gustavo Canuto. 205 av dem innehåller, som den rasade dammen utanför Belo Horizonte, gruvavfall.

Det finns inte resurser att laga alla på en gång, säger Canuto. Regeringen prioriterar reparationer för de där risken bedöms vara som allra störst.

Ingenjörer gripna

84 personer har bekräftats döda efter fredagens ras i byn Brumadinho, där miljontals ton vatten och avfall drev fram genom det kringliggande landskapet, förstörde en bro och raserade åtskilliga byggnader. Fortfarande saknas 276 människor och räddningsinsatser pågår i leran.

Fem personer har gripits av brasiliansk polis och ytterligare ett antal eftersöks. Tre av de gripna är anställda av gruvföretaget Vale, varav två är högt uppsatta chefer vid gruvan, och ytterligare två arbetade på uppdrag av företaget, uppger statsåklagare i São Paulo. Enligt uppgifter till Reuters var de två ingenjörerna ansvariga för att dammen registrerades som säker.

Vale skriver på Twitter att företaget samarbetar med de åklagare som utreder olyckan. Företaget var för bara tre år sedan inblandat i en liknande olycka och raset i fredags har fått många i Brasilien att ifrågasätta företagets säkerhetsarbete.

"Har varnats"

– De kallar det en olycka men utformningen av dammarna gjordes uppsåtligt, säger José Francisco Mateiro, kassör vid det lokala fackförbundet för gruvarbetare, till Reuters.

– Det har varnats för gruvdammarna en längre tid nu.

Ytterligare sju personer eftersöks av polis och åklagare. Misstankarna mot dem gäller mord, förfalskning och miljöbrott, enligt domarens beslut.