Palestinier skjutna till döds på Gazaremsan

Fyra palestinier har skjutits till döds av israeliska styrkor på Gazaremsan, uppger det palestinska hälsodepartementet. Det innebär att minst 35 har dödats av israeliska styrkor sedan 30 mars.

En av de döda var en 15-årig pojke som sköts i norra Gaza, enligt palestinska sjukvårdsmyndigheter som också uppger att minst 100 människor har skadats i samband med skottlossning. Två män, en 24-åring och en 25-åring, dödades också i norra Gaza och en 29-årig palestinier sköts ihjäl i södra Gaza.

Enligt den israeliska militären var omkring 3 000 palestinier inblandade i den senaste protesten, och säger att soldaternas skottlossning skedde i "överensstämmelse med regelverket".

Israel anklagar islamistiska Hamas, som styr i Gaza, för att iscensätta våldsamheterna, något Hamas förnekar. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att flertalet demonstranter är fredliga men vissa har närmast sig gränsen och där kastat stenar och bränt bildäck. Under fredagen ska burkar med lättantändlig vätska ha fästs på drakar som sedan flögs över gränsen till Israel för att starta eldsvådor.

Flera olika arrangörer och organisationer står bakom protesterna i Gaza som inleddes den 30 mars, för att markera årsdagen av dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976. Protesterna ska hålla på till den 15 maj, årsdag för "Katastrofen" (al-Nakba), då hundratusentals palestinier tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

TT-AFP-Reuters