Grannländer erkänner inte ny församling

Venezuelas regering blir allt mer internationellt isolerad.

FN kräver att brott mot mänskliga rättigheter utreds, och flera grannationer fördömer landet.

Toppdiplomater, bland dem utrikesministrar, från tolv länder säger i ett uttalande att de inte kommer att erkänna Venezuelas nya grundlagsförsamling. Landet bryter mot grundläggande demokratiska rättigheter, slår de fast efter ett möte där bland annat representanter för Kanada, Brasilien, Mexiko och Argentina medverkade.

Perus utrikesminister Ricardo Luna läste upp uttalandet efter gruppens möte i Lima, och sade själv att landet nu är en diktatur, enligt Reuters.

Länderna kommer inte att erkänna beslut som fattats av den nya församlingen som Venezuelas president Nicolás Maduro drivit igenom, sade han också.

Maduro uppmanar länderna till dialog.

– Högerländerna runt om Latinamerika har brutit mot spelets regler och vårt sätt att leva sida vid sida. Jag tycker att det vi behöver är regional dialog, där Venezuela måste respekteras.

Under tisdagen uppgav FN att "omfattande och systematiskt övervåld och godtyckliga gripanden" mot demonstranter i Venezuela har dokumenterats.

– Ansvaret för de brott mot mänskliga rättigheter som vi rapporterar om ligger på högsta regeringsnivå, sade Ravina Samdasani, talesperson för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein.

TT-AFP