Wallberg och KI:s styrelse sparkas

Rektorn för Karolinska institutet när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor, Harriet Wallberg, sparkas från sin tjänst som universitetskansler. Och hela KI:s styrelse byts ut.

– Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson på en pressträff.

Hela KI:s styrelse får enligt ministern lämna sina poster efter skandalen.

Ett nonchalant förhållningssätt till regler och lagar, bristande dokumentation och en rekrytering som skett trots flera tydliga varningar. Sten Heckschers utredning kring Paolo Macchiarinis tid vid Karolinska institutet riktar svidande kritik mot ansvariga för universitetet.

Den förre rektorn Anders Hamsten tvingades avgå till följd av Macchiarini-skandalen, men han tillträdde flera år efter det att Macchiarini anställdes vid universitetet.

"Aktiv roll"

När Paolo Macchiarini rekryterades 2009 var Harriet Wallberg rektor och i Sten Heckschers utredning konstateras att "Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen".

– För det första vill jag säga att det som har hänt är oerhört tragiskt för de drabbade patienterna och deras anhöriga. Hade jag och rekryteringsutskottet haft all den information som uppenbarligen fanns på KI så hade Macchiarini aldrig anställts, sade Harriet Wallberg till TT tidigare under måndagen.

– Så här i efterhand: Jag borde ha efterfrågat ett bättre underlag, men gjorde det inte och det är helt klart mitt ansvar.

Hon vill däremot tona ner sig egen roll i rekryteringsarbetet.

– Jag tog den första kontakten med Macchiarini, men därefter hade jag inte någon roll i att bedöma det hela. Det sköttes på institutionsnivå.

TT har sökt Harriet Wallberg utan framgång efter regeringens besked.

Varit avvaktande

Hennes myndighet, Universitetskanslersämbetet (UKÄ) fick redan i januari en anmälan mot KI gällande Macchiarini-affären. Hittills har myndigheten varit avvaktande och väntat in Heckschers utredning och KI:s respons på den. Men om UKÄ går vidare med en egen utredning, blir det med ett beskuret handlingsutrymme som opartisk granskare.

TT