Experter: Iran bröt vapenembargot

Iran har brutit mot FN:s vapenembargo genom att inte blockera tillförseln av ballistiska robotar till Jemens Huthirebeller, enligt FN:s expertpanel.

Experternas uttalande stärker USA:s och Saudiarabiens åsikt om Irans militära inblandning i Jemen.

"Panelen har identifierat robotrester, tillhörande militärutrustning och militära drönare med iranskt ursprung som introducerades i Jemen efter att vapenembargot infördes 2015", står det i rapporten till FN:s säkerhetsråd.

Med anledning av fynden anser experterna att Iran inte följer embargot.

Iran har nekat till att ha försett Huthirebeller med vapen. Landet anklagade i stället i december USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att lägga fram "påhittade" bevis för att den robot som avfyrades mot Saudiarabiens huvudstad Riyad den 4 november kom från Iran.

FN utreder även om Iran skickat "rådgivare" för att hjälpa Huthirebellerna i kriget mot den Saudiledda koalitionen.

Experterna reste till Saudiarabien i november och i december för att studera resterna från robotar som avfyrats av Huthirebellerna i maj, juli, november och december.

Både den Saudiledda koalitionen och Huthirebellerna har kritiserats för att många civila drabbas i kriget. Mer än 8 750 människor har dödats och landet genomlider vad som FN kallar världens värsta humanitära kris.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 8 750 människor dödats. 2017 avled även över 2 000 personer i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

TT-AFP