Ingen ville ha "Burkamiljonärens" hjälp

Den fransk-algeriske miljonären Rachid Nekkaz är i Danmark för att, enligt sitt tidigare löfte, betala dem som har bötfällts för att ha burit niqab och andra klädesplagg som döljer ansiktet.

Men ingen nappade på erbjudandet.

Nekkaz, som har kallats "burkamiljonären", hade bjudit in dem som har bötfällts och andra intresserade att träffa honom framför det danska folketinget.

– Alla som fått en bot kan komma till mig, ge mig sin böteslapp och berätta sin historia. Det blir en fredlig politisk aktion. Jag gör det för att försvara den medborgerliga rätten att få klä sig hur man vill, sade han tidigare under dagen.

Under nästan en timme väntade han utanför folketinget, tillsammans med ett stort medieuppbåd, tre poliser och några politiker. Men ingen dök upp för att be om hjälp.

Men det blir fler tillfällen. Nekkaz lovar att komma till Danmark en gång i månaden för att erbjuda de bötfällda ekonomisk hjälp.

Anklagade statsminister

Inför journalisterna höll han ett tal på franska, översatt till engelska av hans amerikanska hustru. Han anklagade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) för att ha finansierat terrorister genom att 1988 ha gett talibanerna i Afghanistan hundratusentals kronor till vapen.

Sedan förbudet trädde i kraft den 1 augusti har tre personer bötfällts. Det är oklart om de uppfyller miljonärens kriterier för att stå för böteslappen. Han vill att boten ska ha utfärdats för att personen har burit niqab eller burka på gatan. Han är ingen motståndare mot förbud mot heltäckande klädsel i offentliga byggnader som köpcentrum, flygplatser och banker.

Niqab och rånarluva

Därför är det osäkert om han skulle stå för kostnaden för en av de bötfällda – en kvinna som bötfälldes för att ha burit niqab i ett köpcentrum.

Lika osäkert är fallet med en 49-årig man som fick böter när han gick runt i bar överkropp, rånarluva och en träpinne i handen.

– Om mannen var våldsam eller stökig tänker jag inte betala. Men om han inte var farlig så gör jag naturligtvis det, sade Nekkaz tidigare.

TT-Ritzau