C och L kan få visa korten i budgetvotering

Centern och Liberalerna kan redan före en omröstning om Stefan Löfven som statsminister tvingas visa om de släpper fram honom. Voteringen om nästa års budget sker sannolikt först. I den är de båda partierna avgörande för att Löfven inte ska se sig slagen av en M-budget.

I tisdags gav riksdagens talman, Andreas Norlén, Stefan Löfven förlängd tid att försöka bilda regering. Norlén har begärt en lägesrapport på fredag den 7 december och en "uppföljande" rapport efter helgen, måndagen den 10 december.

Till skillnad från tidigare har talmannen inte meddelat någon tid för när han sedan planerar en omröstning om Löfven i riksdagen. Om Löfven presenterar ett regeringsunderlag på måndag kan Norlén inte lägga fram det som förslag för riksdagen förrän på tisdagen, den 11 december. Sedan måste det gå två dagar innan omröstningen kan hållas, vilket innebär tidigast på Luciadagen, den 13.

Först budgeten

På onsdag den 12 december röstar riksdagen om budgeten. Men redan på måndagen ska finansutskottet justera betänkandet.

Då bör det också framgå, fyra dagar före statsministeromröstningen i det tänkta scenariot, om Centern och Liberalerna tänker backa upp Löfvens och övergångsregeringens budgetförslag, eller avstå från att rösta på det.

Tillägg till budgeten

Stödjer de övergångsregeringens budget borde de också rösta ja till Löfven som statsminister. En möjlighet för S och MP är att tillsammans med C och L skriva ihop sig om några tillägg till övergångsbudgeten som möter krav som är viktiga för C och L.

Övergångsregeringens budget hotas annars om Moderaternas budgetförlag får stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Lägger C och L ned sina röster som de tidigare sagt att de ska göra, så vinner Moderaternas budgetförslag.

TT