Kalifornien: 81 döda och nya fasor väntar

Kalifornien kan stå inför ett nytt helvete. Efter bränderna kommer regn med hot om översvämningar och andra fasor.

Minst 81 personer har mist livet i de förödande bränderna i norra Kalifornien. Hittills är 56 av offren identifierade. Myndigheterna befarar att det inte är säkert att alla som dött någonsin kommer att hittas.

Antalet saknade har varierat avsevärt de senaste dagarna. Onsdagens officiella siffra var 870 personer.

Upp mot 52 000 personer är i behov av tillfällig logi, men siffran är osäker. Vissa hemlösa föredrar att campa på parkeringsplatser till exempel i stället för bo i nödhärbärgen.

Den så kallade Camp fire-branden är den dödligaste och mest destruktiva branden i delstatens historia. I och runt staden Paradise tog dess lågor cirka 12 600 hem. Branden bröt ut den 8 november och är nu till 75 procent under kontroll.

Kalla nätter

Kelly Boyer förlorade sitt hus i Paradise. Nu delar han ett tält med en kompis utanför en Walmart-butik nära Chico strax väster om Paradise. Nattemperaturen har fallit och de räknar med att de förutsedda regnen lär förvärra läget. Upp till 200 millimeter regn väntas falla i området runt Paradise de kommande dagarna.

– Det här kommer att bli en stad i gyttja, säger han

Lokalbor har skänkt camparna lastpallar och presenningar så att tälten kommer upp från marken. Återstår att se om det hjälper.

Regnen kan bidra till att släcka elden, men också orsaka översvämningar, förvandla sot och aska till tjock gegga och skölja bort mänskliga kvarlevor.

– Det finns risk för att vi jobbar med en katastrof och får en till, säger Kory Honea, sheriff i Butte County.

Återfann aska

Myndigheterna i Butte County har gradvis tillåtit boende i drabbade områden att återvända för att se vad som eventuellt återstår av deras hem.

En av dem är Lisa Knight från Butte Creek Canyon. Där hennes hus stod finns nu bara aska och bråte.

– Jag hade acceptans när jag lämnade hemmet den där dagen, jag visste att jag kanske inte skulle återse mitt hem igen, säger hon till den lokala ABC News-kanalen KRCR.

– Jag sörjer för alla. Der är inte bara en personlig förlust, utan även en förlust för mina grannar och mitt samhälle.

TT-AFP-Reuters