Danske u-båten bärgas

Den svenska kvinnan som senast sågs på en ubåt i torsdags är fortfarande försvunnen. Nu har dansk polis inlett bärningen av ubåten. En domstol ska senare under dagen pröva om ägaren ska vara fortsatt frihetsberövad.

Dansk polis har påbörjat bärgningen av den hemmabyggda u-båt som står i centrum för den mordutredning som nu inletts i Danmark efter att en svensk journalist rapporterats försvunnen.

– Båten ska bärgas och vi ska undersöka den. Det finns poliser med ut vid bärningen men om de börjar undersöka båten redan där eller om det kommer att ske när båten ligger i hamn, vet jag inte, säger Jens Møller Jensen, avdelningschef för mordutredningar vid Köpenhamns poliskår, till TT.

Han bedömer att resultat från undersökningen kommer att finnas tillgänglig framåt lunchtid men att det blir domstolen som ska sammanträda under eftermiddagen, som avgör om resultatet kan offentliggöras.

Hörs i domstol

Den danske u-båtsägare, Peter Madsen, som misstänks för mord på en svensk journalist, kommer under eftermiddagen att höras av dansk domstol om vad som egentligen hände då kvinnan inte återvände från en tur med honom och u-båten i torsdags.

Kvinnan sågs i tornet tillsammans med ägaren då den lämnade hamnen i Refshaleøen utanför Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Men ägaren själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid halv-elva tiden, då vid spetsen av ön.

Hon borde då ha fångats av en övervakningskamera, enligt ägaren till restaurang Halvandet på ön i Köpenhamn.

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Petersen säger att han har sett filmen, men vill inte säga vad den visade.

Inte heller Jens Møller Jensen, vill säga något om vad videoinspelningen kan ha gett, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Husrannsakan vid verkstad

Under fredagskvällen genomförde dansk polis en husrannsakan vid ett kontor och verkstad i Köpenhamns hamn som tillhör Peter Madsen, skriver Expressen. Enligt tidningens reporter ska polisen ha beslagtagit två datorer.

Historien blir än mer komplicerad då ubåten sjönk på fredagsförmiddagen. Madsen kunde räddas i land, men kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan under natten till fredagen. Dykare har inte kunnat ta sig in i ubåten, som legat på sju meters djup.

Dansk polis efterlyste i fredags kväll vittnen.

"Vi vill gärna tala med eventuella vittnen som kan ha sett den svenska kvinnan efter klockan 22.30 på torsdagskvällen", skrev Köpenhamnspolisen på fredagen i ett pressmeddelande.

TT