Anna Lindh hedras under dagen

I dag uppmärksammas tioårsdagen av dåvarande utrikesminister Anna Lindhs bortgång på flera platser. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lade i morse en krans på hennes grav på Katarina kyrkogård tillsammans med bland andra Mona Sahlin.

– Det är en stark känsla, säger Stefan Löfven.

– Anna Lindh betydde så mycket. Hon gav också mycket hopp. Jag funderar ofta på vad som skulle hänt om hon hade fått leva. Anna var ju definitivt en kandidat till att ta över partiledarposten. Det är klart man ibland reflekterar över hur det hade blivit om hon fått den möjligheten, säger Stefan Löfven.

TT: Hur går tankarna inom partiet om hennes gärning?

– Det är en stor politisk gärning. Det handlar både om genomförandet av den svenska miljöbalken. Det var hon som drev igenom den. Men också om hennes utrikespolitiska gärning, inte minst medlingen i Makedonien, och det rykte som hon skapade runt om i världen. Framför allt stod hon för hopp. Hennes sätt att vara ingav hopp. Hon gjorde det som såg hopplöst ut att faktiskt vara hanterbart.

Bland dem som var med på ceremonin för att hedra Anna Lindhs minne på Katarina kyrkogård fanns Mona Sahlin, ordförande i Anna Lindhs minnesfond..

TT: Det är nu 10 år sedan det fruktansvärda hände. Hur går känslorna i dag?

– De är väldigt dubbla. Dels drabbas man av minnena från den där hemska morgonen för tio år sedan och dels är det en ganska skön känsla att få lov att tänka och prata så mycket om vad hon betydde och att hon faktiskt inspirerar än i dag. Så det är dubbla känslor.

TT: Stefan Löfven tänker ofta på vad som skulle hänt om inte det här skett. Tänker du likadant?

– Man kan inte låta bli. När en person blir mördad, så brutalt när hon verkligen hade hittat sin roll i politiken och partiet då är det svårt att låta bli att tänka om. . . Och samtidigt får vi inte veta. Jag vet och är säker på att hon blivit partiordförande.

Den 10 september 2003 överfölls och knivhöggs Anna Lindh på varuhuset NK i centrala Stockholm. Hon avled dagen efter av sina skador.

Under onsdagen uppmärksammas tioårsdagen av hennes död. Bland annat anordnas en kväll för Anna Lindh i Kungsträdgården i Stockholm. En minneskonsert hålls och Anna Lindh-priset delas ut.

TT