Foto: Alastair Grant/AP/TT

Clooney pekar ut "krigsprofitörer" i Sydsudan

Globala företag, magnater och regeringar tjänar stora pengar på blodbadet i Sydsudan. Det hävdar organisationen The Sentry, som vill att USA och EU ska införa hårdare sanktioner för att komma åt de skyldiga.

– Jag tror att de skulle kunna göra mycket mer, säger skådespelaren George Clooney, en av organisationens grundare.

Telegram från TT / Omni
20 sept. 2019, 13.24

Rapporten från The Sentry pekar ut multinationella bolag som "krigsprofitörer" och anklagar dem för att vara medbrottslingar till våldet i Sydsudan. Det handlar om en avancerad korruptionsväv som omfattar utländska regeringar, banker och företag och som omsätter miljarder dollar, enligt organisationen.

Ett företag som nämns är Dar Petroleum Corp, det största multinationella oljebolaget i Sydsudan, som anklagas för att ge direkt stöd till dödsmiliser. Bolaget ska ha fått tillstånd till utvinning på flera platser i landet bara några veckor innan tusentals boende i områdena kördes bort av milis.

Pekas ut

Rapporten riktar också anklagande finger mot kinesiska och malaysiska oljegiganter, brittiska magnater och amerikanska affärsmän.

– Utan deras stöd skulle dessa krigsbrott aldrig ha kunnat begås, säger Clooney vid en presskonferens i London och uppmanar de internationella samfunden att skärpa sina insatser.

AFP har sökt Dar Petroleum Corp, men de vill inte kommentera med hänvisning till att de inte läst rapporten.

Kriget i Sydsudan bröt ut i december 2013 när president Salva Kiir anklagade sin tidigare vicepresident Rich Machar för ett kuppförsök. Tiotusentals liv har krävts medan hundratusentals sydsudaneser flytt landet där regeringssoldater och rebeller bränt byar, massakrerat och våldtagit.

Rapporten pekar också ut en amerikansk vapenhandlare som ska ha sålt vapen till en sydsudansk krigsherre, liksom två britter som startat ett oljebolag tillsammans med en krigsherre anklagad för att ha tvångsrekryterat tusentals barnsoldater.

Följer pengarna

Hollywoodstjärnan George Clooney, som länge varit engagerad i situationen i området, grundade The Sentry 2015 tillsammans med människorättsaktivisten John Prendergast. Organisationen utreder och vill avslöja ekonomiska nätverk som ligger bakom konflikter i Afrika. Organisationen har tidigare rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter och korruption inom både den civila och militära ledningen i Sydsudan, men strategin i den nya rapporten har varit att "följa pengarna", berättar Clooney.

– Om man inte kan hänga ut dem (tjänstemännen) så kan man hänga ut de personer som gör affärer med dem. Man kan göra det svårt för vissa finansiella institutioner att se åt andra hållet, sade han.

– Det kan vara ett effektivt verktyg – mycket mer effektivt än att försöka hänga ut en krigsherre.

Fakta: Sydsudan

Sydsudan är världens yngsta land och ett av de mest outvecklade i Afrika. Landet har cirka 12,5 miljoner invånare och huvudstaden heter Juba.

Landet blev självständigt den 9 juli 2011 efter ett långt inbördeskrig som dödade 1,5 miljoner.

En ny konflikt utbröt i december 2013. Striderna mellan trupper lojala med president Salva Kiir och före detta vicepresidenten Riek Machar splittrade landet och ledde till en omfattande flyktingkatastrof. Konflikten eldades på av gamla etniska spänningar, Kiir tillhör folkgruppen dinka medan Machar tillhör nuerna.

Fler än 2,3 miljoner människor har tvingats på flykt och över 7 miljoner beräknas vara i behov av nödhjälp. Åtskilliga tiotusental människor har dödats. En rapport som publicerades hösten 2018 av London School of Hygiene and Tropical Medicine beräknar antalet döda till 383 000 människor – runt hälften av våldet och runt hälften av svält, sjukdomar och andra följder.

Källa: WFP, UI/Landguiden, PMU med flera