Svenskt fartyg sköt mot italienskt

Det svenska fartyget Poseidon har skjutit varningsskott mot en ribbåt från italienska flottan, skriver nyhetssajten Migrant Report. Ingen ska ha skadats vid incidenten.

– Jag kan bekräfta att varningsskott avlossades från Poseidon. Men det var varningsskott. Ingen skadades och ingen var i fara, säger Ewa Moncure, talesperson på Frontex, EU:s gränskontrollmyndighet till sajten.

Incidenten ska enligt sajten Marine Traffic ha skett vid 20-tiden på måndagskvällen, sex till åtta mil utanför Libyens kust. Ribbåten ska ha närmat sig i hög fart och inte svarat snabbt nog när de ombord ombads identifiera sig av det svenska fartyget.

– Jag vet egentligen bara att en incident har ägt rum och att ingen har blivit skadad. Vad jag förstår har den här ribbåten inte tagit kontakt med vårt fartyg när man närmade sig. Det normala, framför allt i de här vattnen, är att man identifierar sig, Johnny Åberg, kommunikatör Kustbevakningen till TT.

Enligt Åberg finns det ingen fast beväpning på Poseidon, men besättningen har handeldvapen. Fartyget deltar i EU-operationen Triton i Medelhavet där de hjälper till att undsätta migranter på väg till Europa. Under tisdagen plockade Poseidon upp 665 personer på olika platser i Medelhavet. Kustbevakningen har hittills räddat 3 539 personer under uppdraget.

TT