MP går emot S om arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna och LO vill begränsa arbetskraftsinvandringen. "Normala LO-jobb" ska gå till dem som bor i Sverige. Men regeringspartnern Miljöpartiet är inte med på förslaget.

– Jobb som kräver kort eller ingen utbildning ska i första hand tillsättas av personer som redan bor i Sverige, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till TT.

Under 2016 beviljades drygt 3 900 arbetstillstånd till yrken som högst kräver en kortare utbildning eller introduktion. Större delen rörde jobb som bärplockare, plantörer eller liknande.

I framtiden bör dessa jobb gå till personer som redan bor i Sverige, skriver Mikael Damberg tillsammans med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt.

En begränsning

– Det är en begränsning i möjligheten att ta emot arbetskraftsinvandring för det som vi kallar för normala LO-jobb, säger Thorwaldsson till TT.

Han och Damberg hänvisar till att det bara förra året kom över 160 000 asylsökande till Sverige och att utmaningen är att få in de nyanlända på arbetsmarknaden.

– En del av dem har väldig kort utbildning och liten språkkunskap. Det är extra viktigt att de kommer i jobb snabbt. Då är den här typen av arbetsmarknad väldigt viktig. Då tycker vi att det är rimligt att man ändrar lagen om arbetskraftsinvandring, säger Mikael Damberg.

De nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring tillkom under alliansregeringen med stöd från Miljöpartiet, vilket inte ökade MP:s popularitet i LO-borgen. Men MP vill inte backa från nuvarande regler.

MP inte med

– Nej, vi har samma position som tidigare. Vi tycker att dagens regelverk är värdefullt och vi jobbar naturligtvis på olika sätt för att förbättra det och förhindra att människor utnyttjas och för att korta handläggningstiderna, säger partiets talesperson Maria Ferm (MP) till TT.

Mikael Damberg tror inte att de som tar de aktuella låglönejobben skulle få löner under svensk standard.

– Ett tag fanns det problem med villkoren, men nu finns det kollektivavtal som är tecknade för flera av de här grupperna på svensk arbetsmarknad.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson innebär förslaget ingen positionsförflyttning för LO men däremot för Socialdemokraterna.

Inte låglönejobb

– Vad vi har kommit överens om är att göra både och. Dels att underlätta för de bristyrken vi har, att göra det enklare att komma hit, dels att helt enkelt i första hand lediggöra de här jobben för människor boende i Sverige, säger han.

En orsak att bärplockare kommer utifrån, ofta från Asien, är de låga lönerna. Men att reservera jobben till människor som bor i Sverige är inte att bakvägen införa de låglönejobb LO sagt nej till.

– Nej, nej! Vi accepterar inte att man har jobb i Sverige under kollektivavtal, och det har varit problemen med arbetskraft som kommer utanför EU att vi haft enormt många skandaler och dubiösa arbetsgivare som utnyttjat människor fruktansvärt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Förslaget kommer att tas upp på Socialdemokraternas kongress i april.

TT