USA-studie ger Trump mothugg om klimatet

USA:s president Donald Trump är skeptisk till att människan ens påverkar klimatet.

Men en stor statlig rapport varnar för enorma ekonomiska följder i landet av klimatförändringarna de närmaste årtiondena.

"Vid mitten av det här århundradet kan de årliga förlusterna i de Förenta staterna på grund av klimatförändringar ha nått hundratals miljarder dollar", står det i rapporten.

Rapporten på över 1 000 sidor är gjord på uppdrag av kongressen och har sammanställts av cirka 300 forskare.

De fastslår att effekterna av klimatförändringarna kommer att slå mot den globala ekonomin och att det krävs "omfattande och hållbar globala utsläppsminskningar och regionala anpassningsinsatser" för att bromsa de förväntade skadorna på amerikansk infrastruktur, egendom och ekonomisk tillväxt.

"Klimatpåverkan utanför våra gränser förväntas i ökande grad påverka vår handel och ekonomi, inklusive import- och exportpriser och amerikanska företag med verksamhet och försörjningskedjor utomlands", står det.

Trump avfärdade fjolårets upplaga av samma rapport och har de senaste dagarna avlossat flera inlägg på Twitter där han noterar kylan på USA:s östkust och använder den för att ifrågasätta den globala uppvärmningen.

TT-AFP