Försvunna flickan hittad: "En tuff tjej"

Den sexåriga flicka som varit försvunnen i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun har hittats välbehållen.

Ett stort sökpådrag pågick under kvällen och början av natten sedan hon försvunnit från sin familj. Hon var borta i över 13 timmar.

Flickan hittades vid ettiden på natten av polisens hundförare i sökområdet. Hon fördes ur skogen med fyrhjuling och undersöktes av ambulanspersonal. Hon har fått träffa sina föräldrar.

– Hon var lite blöt och lite frusen, säger Mikael Lindgren, RLC-befäl vid polisregion Mitt, till TT under natten.

Flickan hittades strax söder om toppen av berget Blacksås, enligt SVT runt 500 meter från platsen där hon försvann.

– Det kom ett glädjevrål här inne från ledningscentralen, säger Expressens reporter på plats.

Sökinsats avblåst

Fjällräddningens insatsledare Rickard Svedjesten har arbetat med insatsen.

– Det är otroligt glädjande. Det känns fantastiskt, jättebra. Det har varit ett jättebra och välstrukturerat, bra styrt arbete av polisen, säger han till Expressen.

Han säger att föräldrarna är glada efter beskedet om att deras dotter är återfunnen.

– Hon hittades i ett område med mycket sten och stup och raviner. Hon är rätt kall nu. Hon har gjort det fantastiskt bra, det är en tuff tjej.

Alla polisens patruller lämnade sökområdet under natten.

– Vi har haft patruller med från Västmanland, Uppsala och Gävleborg, från hela vår region och sedan har fjällräddarna kommit in från Östersund, säger Mikael Lindgren.

Terrängen i området är svårtillgänglig och personal specialiserad på att söka i gruvhål och skrevor har deltagit i sökandet.

I berget finns håligheter och gruvhål, vissa tiotals meter djupa, från när bönder försökte leta malm på 1930-talet.

– Det är svårtillgänglig terräng. Det är skrevor, det är mycket vattendrag, det är ett skogsområde med mycket branter helt enkelt. Det är väl inget bra område att försvinna i, sade Joel Manner, befäl vid polisens ledningscentral i region Mitt, till TT tidigare under kvällen.

Flickan försvann vid 11.30-tiden när hon var på utflykt med sin familj och hade när hon hittades varit borta i över 13 timmar.

Dåligt väder

Vädret ställde till med problem i sökandet. Regn följdes av dimma och temperaturen var runt 13 grader vid midnatt. Flickan hade bara shorts och t-shirt på sig när hon försvann.

Två familjer hade parkerat sina bilar nedanför Blacksåsberget i naturreservatet och två barn från familjerna sprang i förväg på en stig.

Många ur allmänheten hörde av sig och erbjöd sin hjälp. Först tackade polisen nej, men vid 22-tiden meddelade man att frivilligorganisationen Missing People kopplats in. Runt 200 personer gick skallgång.

Därutöver sökte man med helikoptrar och hundpatruller och polisen begärde även hjälp från fjällräddningen där ett 30-tal personer deltog. Även hemvärn, orienterare och jägare från området som känner till markerna sattes in i sökandet.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.

TT