Jemens fredssamtal hålls i Stockholm

Fredssamtal om kriget i Jemen ska hållas i Sverige i början av december. Det säger USA:s försvarsminister Jim Mattis sedan FN-sändebudet Martin Griffiths träffat företrädare för Huthirebellerna i Jemens huvudstad Sanaa.

Jim Mattis säger till journalister att allt nu ser ut att vara klart inför de planerade fredssamtalen i Sverige. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som stöttat Abd Rabbu Mansur Hadis regering, har tidigare sagt ja och nu har av allt att döma positiva signaler kommit även från Huthirebellerna.

– Det ser ut som om att vi mycket, mycket tidigt i december, i Sverige, kommer att se både Huthirebellerna och den FN-erkända regeringen, president Hadis regering, vara där, säger Mattis enligt nyhetsbyrån AFP.

FN-sändebudet Martin Griffiths har i dag träffat representanter för Huthirebellerna i ett försök att blåsa liv i fredsprocessen som kollapsade i Schweiz i september när rebellernas företrädare inte dök upp.

Sverige står värd

Sverige har tidigare svarat ja på FN:s förfrågan om att stå värd för samtalen.

– Vi har sagt att vi ställer upp förstås. Det är akut därför att lidandet är så svårt i Jemen. Därför är det här angeläget och viktigt att man håller pressen uppe på parterna och mobiliserar deras vilja att sätta sig vid förhandlingsbordet, sade Margot Wallström (S) i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

FN kräver eld upphör från rebellerna, särskilt granatattackerna mot grannlandet Saudiarabien, och att de går med på förhandlingar om att lämna över hamnstaden al-Hudaydah i FN:s kontroll.

Hotas av svält

Den saudiskledda alliansen har infört en blockad mot hamnen som är den enda ingången till huvudstaden och rebellhållna områden och så gott som 80 procent av all matimport och alla FN:s hjälpsändningar passerar hamnen.

Enligt FN hotas 14 miljoner av svält om inte hamnen förblir stängd. Men hotet om ytterligare attacker på hamnstaden ligger i luften då koalitionen har vittring på en seger som skulle ge dem övertaget i kriget mot Huthirebellerna.

TT-AFP