Migrantkaravanen kvar vid Mexikos gräns

Hundratals människor i den så kallade migrantkaravanen från Honduras är kvar på den bro vid den mexikanska gränsen, där de stoppades för över ett dygn sedan.

Migranterna sov under bar himmel i kraftiga skyfall på bron över floden Suchiate, några sov på sovsäckar, andra klängde sig fast vid en metallgrind. Över gränsen till Mexiko kom de inte, där stoppades de av kravallpolis. Några av migranterna skakade i gränsstängslet och några hoppade i Suchiate för att simma över. Ytterligare andra vände tillbaka mot Guatemala.

Honduras och Guatemala uppger att länderna försöker hjälpa de honduranska migranterna att återvända till sitt hemland och ländernas presidenter Juan Orlando Hernández och Jimmy Morales ska mötas i Guatemala under lördagen.

På fredagskvällen twittrade Hernández att han begärt godkännande från Guatemalas regering att skicka räddningsmanskap för att hjälpa honduraner i Guatemala. Han har även bett om att få anlita transport för de som vill vända hem. Runt 300 migranter har redan bussats tillbaka till Honduras.

– USA har sagt att vi ska agera som allierade i den här frågan. Det är en delikat situation, för det här kan inspirera till fler karavaner, sade en källa nära Guatemalas president Morales.

Karavanen började i Honduras förra helgen och har gått genom Guatemala. Men vid gränsen till Mexiko är det stopp. USA:s president Donald Trump vill inte att karavanen ska nå USA och har hotat med att dra in bistånd till Honduras om migranterna kommer dit.

TT-Reuters