Andrea Nahles ny SPD-ordförande

Tyska Socialdemokraterna (SPD) har som väntat valt Andrea Nahles till ny ordförande vid en partikongress i Wiesbaden. Hon blir därmed första kvinna att leda partiet sedan grundandet för snart 155 år sedan.

– Man kan förnya ett parti även i regeringsställning. Det vill jag bevisa med start i morgon, sade Nahles i ett känslosamt tal till delegaterna i Wiesbaden.

47-åringen har tidigare varit generalsekreterare i SPD och suttit som arbetsmarknads- och socialminister i Angela Merkels tredje kabinett (2013–2018). I september 2017 tog hon över rollen som partiets gruppledare i förbundsdagen.

Utanför kongresshallen i Wiesbaden delade det kristdemokratiska ungdomsförbundet Junge Union ut öronproppar och flygblad med ett citat av den bayerske högernestorn Franz Josef Strauss: "Politik bedriver man med huvudet, inte med struphuvudet", syftande på de eldiga tal som blivit något av ett signum för Nahles.

Med endast 414 ja-röster av 624 möjliga får resultatet ses som ett relativt svagt mandat för den nya partiledaren. Hennes föregångare Martin Schulz samlade hundra procent av delegaternas stöd, något som aldrig tidigare hade hänt. Tidigare i år slöt partiledningen upp bakom Nahles, som har ett relativt brett stöd i partiet, men Flensburgs borgmästare Simone Lange bestämde sig ändå för att utmana gruppledaren. Lange samlade 172 röster, och 38 delegater lade ner sina röster.

TT