Dämpat efter krokodilolycka: Känns tungt

Stämningen är dämpad på Skansenakvariet två dagar efter olyckan då en man bets av en krokodil.

– Det känns tungt med tanke på vad som har hänt, säger akvariechefen Jonas Wahlström.

Telegram från TT / Omni
22 aug. 2019, 10.49

Krokodilolyckan i Skansenakvariet på tisdagskvällen har skakat om personalen.

– De tycker att det är förskräckligt, det som har hänt. Onödigt och tragiskt, säger Jonas Wahlström och fortsätter:

– Det var en oväntad och chockartad tragedi.

Skulle hålla tal

Många av akvariets gäster har varit frågvisa.

– Det är många som frågat om olika detaljer, men annars är det lugnt, säger Wahlström.

Under en privat kräftskiva inne i akvariet blev en man i 80-årsåldern biten av en av krokodilerna. Mannen hade klättrat upp på en del av anläggningen som ligger intill skyddsglaset för att hålla ett tal till gästerna. Han stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte sin arm bakåt över skyddsbarriären när en av krokodilerna hoppade upp och bet honom.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans på tisdagskvällen. Han ligger fortfarande kvar på sjukhuset och hans läge är stabilt, enligt Karolinska sjukhusets presstjänst.

Jonas Wahlström har varit i kontakt med mannens fru, men vill inte säga något mer om hur mannen mår eller vad de pratat om.

TT: Har du hunnit smälta det som hänt?

– Man har tankar hela tiden. Mina tankar går till honom hela tiden, och till hans familj, säger Wahlström.

"Extra säkerhet"

Skansenakvariet vidtar nu åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Ledningen har redan byggt om avsatserna vid skyddsbarriären så att de inte går att klättra upp och stå på.

– Dessutom sätter vi i dag upp ett extra räcke utanför skyddsbarriären så att man inte kan komma så nära, för extra säkerhet, säger Wahlström.

Åtgärderna som nu genomförs kommer inte att störa besökarna, enligt Wahlström.

Polisen är inkopplad och utreder händelsen som vållande till kroppsskada.

– Man ska höra den skadade och andra personer som har uppgifter att lämna för att bilda sig en uppfattning om vad det var som hände och om detta är något att arbeta vidare med, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Fakta: Krokodilerna på Skansen

Det finns totalt 23 krokodilarter i världen. Krokodilerna utgör en av de äldsta djurgrupperna på jorden i dag. De är också en av två djurtyper som ofta ser människan som mat. Det andra djuret är isbjörnen.

Hos Skansenakvariet finns två Kubakrokodiler. De blir omkring 4,5 meter långa och kan bli över 60 år gamla. Kubakrokodilen är en av de mest aggressiva krokodilarterna.

De två kubanska krokodilerna som nu finns hos Skansenakvariet skänktes först till en rysk kosmonaut som var på besök på Kuba 1978. Kosmonauten fick krokodilerna som en personlig gåva av Kubas dåvarande diktator Fidel Castro och tog dem med sig hem till Moskva. Med tiden skänkte han dem vidare till Moskva zoo.

De två krokodilerna skänktes sedan till Skansenakvariet 1981 och Vladimir Spitzin, direktören för Moskvas zoo, levererade dem personligen.

Krokodilerna la sina första ägg 1984. Äggen, som kläcktes i augusti samma år, blev till elva krokodilungar.

Källa: Skansen