Centern utesluter toppnamn i Göteborg

Centerpartiet utesluter sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel. Anledningen är att han dolt sitt samröre med en turkisk högerextrem organisation.

Partisekreteraren Michael Arthursson uppger för TT att man utesluter Mikail Yüksel med omedelbar verkan, då han tidigare ska ha haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna men inte berättat om det för partiet.

– I går fick vi kännedom att han har en mycket starkare koppling till Grå vargarna än vad vi tidigare haft kännedom om, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Han säger att kandidaten för ungefär fem år sedan var med i förberedelsearbetet för att starta en sidogren till organisationen i Sverige och Skandinavien och han har också poserat på foton tillsammans med Grå vargarnas partiledare.

"Stämmer inte"

När TT når Mikail Yüksel hävdar han att han inte fått beskedet att han är utesluten ur partiet.

– Det stämmer inte, var har ni hört det?

TT: Från partisekreteraren. Har du haft samröre med Grå vargarna?

– Nej, jag har aldrig varit medlem i ett annat politiskt parti. Jag har en egen version att berätta och kommer snart att göra ett uttalande på min Facebook, säger Mikail Yüksel.

Men ord står mot ord, Centerpartiet uppger för TT att man har informerat Yüksel under processen och han också har fått möjlighet att yttra sig.

TT: Han åker ut omedelbart?

– Ja, det gör han. Vi undersöker om det med så kort tid till valet går att få fram en ny lista, men vi vet inte om det är möjligt än, säger Michael Arthursson.

Diskussion i partiet

Han berättar att det var diskussion om Yüksels nominering när riksdagslistan skulle fram.

– Då undersökte vi det hela, men hittade inget annat än påståenden, säger Arthursson.

Nomineringskommittén avrådde men en majoritet på nomineringsmötet i Göteborg ville ha med honom på listan och så blev det.

TT: Hur allvarligt är det här för Centerpartiet?

– Det är alltid jobbigt när man kommer till uteslutning. Men när det är för långt från de värderingar vi står för och när de som vill vara ledande företrädare inte talar om hur det egentligen ligger till, då måste vi sätta ner foten, säger Arthursson.

Beslutet om uteslutning har tagits av partistyrelsen. Yüksel står som andra namn efter partiledaren Annie Lööf på den lokala riksdagslistan.

TT