SVD stod för årets avslöjande

Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson på Svenska Dagbladet (SvD) prisades för Årets avslöjande när Stora journalistpriset delades ut i Stockholm.

Johanna Bäckström Lerneby på tidningen Filter blev Årets berättare och Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter vann kategorin Årets förnyare.

Cervenka och Isacson prisas för artikelserien om SCA-affären och motiveringen lyder: För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger.

Granskningen ledde till att tre tunga toppdirektörer tvingades avgå från sina uppdrag i hygien- och skogsbolaget SCA.

Bäckström Lerneby prisas för reportaget Att skapa ett monster som handlar om en nazistisk brottsling. Motiveringen låter: För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik.

Örstadius utsågs för artikelserien Hackerjournalisten. Motiveringen lyder: För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Kerstin Weigl på Aftonbladet fick Lukas Bonniers Stora journalistpris för långvarig "skicklighet och framstående journalistisk gärning". Hon har i många år skrivit om mäns våld mot kvinnor.

TT