Guterres: En ny form av kallt krig

FN:s generalsekreterare António Guterres ser ett nytt kallt krig framför sig. Därför gläds han åt att säkerhetsrådets möte i Sverige tycks ha lugnat ned stämningen.

Det svenska initiativet att låta säkerhetsrådet diskutera sakernas tillstånd på den svenska landsbygden gav resultat, konstaterar António Guterres i SVT:s Agenda.

Konkret ledde det till ett gemensamt uttalande från medlemsländerna, en uttalad ambition att återgå till en dialog om Syrienkriget.

– Det kunde möjliggöras i den underbara miljö som Sverige har bidragit med. Jag är väldigt tacksam för det svenska initiativet, säger Guterres till programmet.

"Inte två klara block"

Generalsekreteraren beskriver den rådande situationen som ett nytt kallt krig, som skiljer sig från det vi sett tidigare.

För det första är det inte två enhetliga block som väger mot varandra, utan många enskilda parter, säger han. För det andra saknas de mekanismer som fanns då för att förhindra att konflikter eskalerar bortom all kontroll.

– Just nu är det glädjande nog lugnare. Jag hoppas att situationer som den förra veckan inte upprepas, säger António Guterres till Agenda.

Att de permanenta medlemsstaterna har vetorätt – Ryssland har använt sin tolv gånger i Syrienfrågan – är ett strukturellt problem, enligt Guterres. Han efterlyser en reformering av säkerhetsrådet som återspeglar dagens maktbalans i världen.

FN inte räddningen

Generalsekreteraren får också frågan vad han vill säga till de som tappat tron på att FN ska kunna stoppa Syrienkriget. Han svarar att det inte är FN som kommer att kunna göra det och hänvisar till mängden av parter som är indragna och alla sprickor som finns.

– Det är naivt att tro att FN ska kunna trolla bort alla problem, särskilt när säkerhetsrådet är så splittrat som det är.

Efter helgen på den skånska gården Backåkra reste António Guterres till Uppsala där han höll en föreläsning. I samband med det besökte han också sin svenska föregångare Dag Hammarskjölds grav och lade ned en blomkrans.

TT