Utredningen mot Assange läggs ner

Sex månader efter förhören med våldtäktsmisstänkte Julian Assange ger åklagarna i dag besked om att häktningen av honom hävs. Förundersökningen läggs ner.

Assange hördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London.

"Jag har i dag beslutat att häva Stockholms tingsrätts beslut den 18 november 2010 om häktning av Julian Assange i hans frånvaro och att återkalla den europeiska arresteringsordern."

Men det är inte säkert att han tar första bästa plan till Ecuador.

– Det första man behöver göra är förmodligen att söka garantier från brittiska myndigheter om att han inte grips av något annat skäl, sade en av Wikileaksgrundarens advokater, Melinda Taylor, tidigare till TT.

Både brittiska och amerikanska myndigheter har "konsekvent vägrat bekräfta eller dementera" om det finns en begäran om utlämning till USA, säger Taylor. Hon påpekar också att Assange beskylls för brott mot villkoren för sin borgen när han gick till Ecuadors ambassad.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. Där är han brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

TT