Alliansen har inte enats i regeringsfrågan

Moderatledaren Ulf Kristersson måste nu överväga nästa drag i regeringsfrågan.

Center står fast vid kravet på blocköverskridande samarbete.

Moderaterna höll på fredagen en extrainkallad riksdagsgrupp för att diskutera regeringsfrågan. Kristersson var fåordig när han passerade journalisterna på väg in på mötet.

– Vi ska diskutera läget, sade han och tillade att det fanns många frågor att prata om.

Efteråt valde Kristersson att undvika journalisterna helt och lämnade möteslokalen en annan väg utan att säga något.

Måste ge besked

Om några dagar måste Kristersson ge besked till riksdagens talman om hur det har gått i försöken att bilda en ny regering.

Moderatledaren gav i tisdags i en delrapport beskedet till talmannen att dörren till samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna var stängd. Kristersson uppgav också att han tillsammans med sina "Alliansvänner" nu ska diskutera andrahandsalternativ.

Centern och Liberalerna har krävt samarbete över blockgränsen för att sätta sig i en Alliansregering.

Centern höll i torsdags ett möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen för att diskutera regeringsfrågan. Även efter det mötet står partiet fast vid sin linje att en Alliansregering måste ha blocköverskridande samarbete med S och kanske även MP.

Inga kommentarer

Ingen av de riksdagsledamöter som lämnade Centerns möte i torsdags vill ge några som helst kommentarer. Centerledaren Annie Lööf var dock redan i tisdags kritisk till att Kristersson gett upp försöken att till samarbete med S. Hon tyckte då att Moderatledaren gett upp för tidigt.

Centern anser att bollen nu ligger hos Kristersson när det gäller vilket besked han ska ge talmannen på tisdag. Då har de två veckor förflutit som moderatledaren fått på sig att sondera terrängen för en ny regering.

TT