Osämja i SPD-toppen inför Schulz besked

Partitoppen i tyska Socialdemokraterna hade tänkt sig ett snabbt ledarbyte. Men inför tisdagens möte med presidiet och partistyrelsen breder oenigheten kring den tänkta efterträdaren Andrea Nahles ut sig, rapporterar tyska medier.

SPD-ordföranden Martin Schulz, som nyligen tillkännagav sina planer på att lämna partiledarposten, hoppas förbättra utsikterna för en stor koalition med Merkels kristdemokrater genom att låta Nahles ta över. Den 47-åriga gruppledaren anses av många bedömare ha större chanser att få med sig partimedlemmarna inför den omröstning som ska avgöra om det blir någon ny koalition med socialdemokrater och kristdemokrater.

Nu höjs dock röster om att det planerade ledarbytet är odemokratiskt, och att fler kandidater borde ges möjligheten att ställa upp. En av dem som är intresserade av ordförandeposten är Flensburgs borgmästare Simone Lange, som något oväntat utmanar Nahles. Andra, däribland Berlins borgmästare Michael Müller, betonar att det inte handlar om att stoppa Nahles, utan om att någon av partiets sex viceordföranden borde ta över till dess att en ny ledare kan väljas stadgeenligt på en kongress.

SPD:s omkring en halv miljon medlemmar har fram till den 2 mars på sig att rösta om det koalitionsfördrag som förhandlats fram mellan partierna CDU, CSU och SPD. Blir det nej väntar sannolikt ett nyval.

TT