Världen håller andan inför Trumps resa

Ett tal om det USA:s president kallar radikal islam inför ledare från mer än 50 muslimska länder. Försvarskontrakt värda hundratals miljarder kronor. Besök vid omtvistade religiösa helgedomar.

En diplomatisk balansgång med många presumtiva fällor väntar Donald Trump under hans premiärtur utomlands som president.

Första anhalt blir Saudiarabien.

– Anmärkningsvärt att han börjar i Riyad. Dels med tanke på att han sade en massa elakheter om Saudiarabien under valrörelsen och dels med tanke på att amerikanska presidenters första resa brukar gå till mer närstående länder, som Kanada eller Storbritannien, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert vid Lunds universitet.

Visiten i Saudiarabien syftar bland annat till att säkra stora försvarskontrakt och handelsavtal, vilket Persson tolkar som att resan planerats i enlighet med Trumps Amerika först-strategi.

– Ett av de största vapenkontrakten någonsin ska undertecknas. Det innebär jobb i vapenindustrin vilket är ett sätt för Trump att ge tillbaka till sina väljare.

"Hamnar i rävsax"

Även public service-kanalen NPR noterar att mycket står på spel för både gäst och värd – bland annat eftersom USA-allierade Saudiarabien kände sig åsidosatt av den tidigare presidenten Barack Obama som närmade sig rivalen Iran. Men en effekt av att försvarskontrakten står i fokus är att det blir svårare för Trump att kritisera värdlandet för bristande mänskliga rättigheter och demokrati.

– Det är tydligt att det här inte är en president som betonar de frågorna, säger Persson.

Det stora samtalsämnet är ändå det anförande om islam som Trump på söndag ska hålla vid en lunch för ledare från över 50 muslimska länder. Talet blir "inspirerande men rakt" om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism, säger den nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster enligt tidsskriften Time.

Persson tror ändå att USA:s president kommer att slå an en försonlig ton och inte använda sig av termen "radikal islamisk terror" som han nämnde i sitt installationstal.

Men hur talet tas emot och vad som kan göras åt grundproblemet, enligt Persson att "Saudiarabien har en nyckelroll i att understödja de radikala grupperna", är svårare att sia om.

– USA:s ledare hamnar i en rävsax. Han ska bekämpa radikal extremism men hans allierade är de som stödjer sådana grupper.

Guldvåg i Israel

När Trump på måndag reser vidare till Israel forsätter han att gå på minerad mark, bildligt talat. Han ska till Västra muren, även känd som Klagomuren, som har en knepig juridisk ställning då den anses ligga på ockuperat område och inte i Israel. Den impulsive Trumps ordval om sitt besök där kommer att vägas på guldvåg. USA:s president planerar även att möta den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken.

Trump, som är hårt ansatt av tumultet kring Rysslandsutredningen på hemmaplan, har hustrun Melania med sig på resan. Ett möte med påve Franciskus i Vatikanen står på schemat. Presidenten ska också delta vid försvarsalliansen Natos toppmöte i Bryssel och ett G7-möte på Sicilien i Italien.

TT