Inga kända hot mot eldhärjat boende

Närmare 40 personer evakuerades när det började brinna på ett flyktingboende i södra Stockholm. Polisen misstänker mordbrand.

Någon försökte dessutom sätta eld på boendet ett dygn tidigare.

Larmet om branden kom strax före 01.30 natten till söndagen – och räddningstjänsten arbetade sedan i över tolv timmar med att släcka den.

– Nu är det en polissak, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Det brann kraftigt i en av två rader med baracker som utgör boendet i stadsdelen Fagersjö. En tredjedel av barackerna i raden förstördes.

Orsaken är oklar men polisen misstänker att branden var anlagd och rubricerar händelsen som grov mordbrand. Ingen misstänkt har gripits.

– Vi får göra en teknisk undersökning och arbeta med det material vi har, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen, till TT.

Flera evakuerades

Boendet är ett tillfälligt hem för flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är ett vad vi kallar för genomgångsboende för personer med uppehållstillstånd. Det är för sådana som har blivit anvisade till Stockholms stad, säger Carl Smitterberg, presstalesperson på Stockholms stadsledningskontor.

– De är i olika grad av etablering, med SFI och arbete och vad som behövs.

Eldsvådan upptäcktes av en förbipasserande polispatrull, som såg att det brann i fasaden. Ingen person skadades i branden men 37 personer som bodde i barackerna evakuerades och har fått nya, tillfälliga boenden.

"Ingen hotbild"

Någon försökte sätta eld på flyktingboendet redan under natten till lördagen, skriver Expressen. En dunk med olja hade placerats i en ugn – som någon sedan slagit på. Personal lyckades dock stoppa branden den gången.

Enligt stiftelsen som driver boendet, SHIS Bostäder, har det inte funnits några kända yttre eller inre hot mot boendet.

– Det har inte funnits någon hotbild mot boendet över huvud taget, säger Ann Hilmersson, tillförordnad vd för SHIS, och fortsätter:

– Det har varit de klassiska problemen som blir när man har gemensamma kök och när många ska samsas på liten yta, så det är klart att det varit lite missnöje ibland, men inte mer än så.

TT