Sexbrottsmisstänkt politiker får sin dom

Han kallades New Yorks okrönte prins. Men hans sexchattande med en femtonårig flicka blev hans fall. I dag får den före detta kongressledamoten Anthony Weiner sitt straff.

"Weiner, en vuxen man, en pappa, och en före detta lagstiftare, bad av fri vilja och fullt medvetet en 15-årig flicka att visa sin kropp och att uppträda tydligt sexuellt för honom", via Snapchat och Skype, skriver åklagarna i målet enligt Reuters.

Förutom att förstöra sin egen karriär och sitt äktenskap svärtade skandalen även ner hans fru Huma Abedin, som var nära medarbetare och biträdande kampanjchef för Demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clinton. Weiner kan på det sättet också ha bidragit till Clintons förlust i valet.

Använde samma dator

I slutet av oktober i fjol, elva dagar före presidentvalet, slog bomben ner när dåvarande FBI-chefen James Comey meddelade att utredningen om Clintons hantering av sin e-post skulle återupptas. Nya mejl som väckt intresse hade upptäckts i Weiners dator, som också använts av Abedin. Hon hade fram tills sommaren 2016 levt ihop med Weiner. Fynden av de nya mejlen ska ha skett i den utredning som rörde Weiners kontakt med den 15-åriga flickan.

Weiners försvarare har enligt domstolspapper sagt att Weiner behandlas för att han utsatt 15-åringen för sin "sjukdom", men de beskiver också flickan som en anstiftare, som ville samla material till en bok och möjligtvis påverka presidentvalet.

Okrönt prins

Åklagare anser att Weiner har en "farlig nivå av förnekelse och brist på självkontroll" och vill att han döms till uppemot två års fängelse. Åklagarna noterar, enligt nyhetsbyrån AP, att Weiner först ljugit om sina kontakter, sedan erkänt och lovat bättring men att han ändå fortsatt.

Weiner kallades en gång för New Yorks okrönte prins. Han blev invald i representanthuset sju gånger mellan 1999 och 2011, och aldrig med mindre än 59 procent av rösterna. Abedin har ansökt om skilsmässa

Weiner har även tigare skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor.

TT