Börsen steg med H&M i topp

Stockholmsbörsen steg svagt på tisdagen i nyhetsfattig handel. OMXS-index stängde upp 0,2 procent på 454,3. De ledande börserna i Europa rörde sig i olika riktningar.

Indexjätten H&M agerade ledsagare genom att fortsätta starkt, upp 1,3 procent, efter att ha stigit kraftigt även på måndagen.

Loomis, som har tecknat sin hittills största order i USA med Bank of America, klättrade 1,7 procent.

Stålbolaget SSAB har förlängt erbjudandet till Rautaruukkis aktieägare i väntan på godkännande för samgåendet med sin finska branschkollega. SSAB-aktien steg 0,2 procent.

Bioinvent, som fått patent godkända i USA, ökade i sin tur med 4,4 procent och Nibe, som på måndagen meddelade att man köper ett företag baserat i USA, lyfte med 8 procent.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden hade en tuff handelsdag, ned 1,1 procent. Även Teliasonera tillhörde förlorarna bland storbolagen i OMXS30-index med ett tapp om 1 procent.

Ledande index i Europa stod för smärre förändringar såväl uppåt som nedåt. Mark Burgess, chefsinvesterare på Threadneedle Investments, är dock optimistisk.

– Våra utsikter för aktiemarknaderna under återstoden av året är positiva. Bolagsaffärerna har stått för en välkommen återkomst under de senaste månaderna, sade han till Reuters.

FTSE-index i London dalade 0,2 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index steg 0,2 procent och CAC-index i Paris ökade 0,1 procent.

Stockholm (TT)