SD avvaktar med misstroende mot Hultqvist

Sverigedemokraterna begär att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) på grund av IT-skandalen.

De kan inte räkna med stöd från Alliansen.

Om Alliansen inte väcker misstroende mot försvarsministern gör SD det.

Sverigedemokraterna riktar misstroende mot Stefan Löfven, förklarar Paula Bieler (SD) efter debatten i riksdagen om ensamkommande barn och unga.

– Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, säger Bieler.

Hon säger till TT att SD också planerar för att begära misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), om inte Alliansen gör allvar av sitt hot om misstroende mot denne.

– Vi får se när det blir, om det är vi eller något annat av oppositionspartierna som lämnar in den. Det har ju talat om det, säger Bieler.

TT: Om inte de gör det så gör ni det?

– Ja, det får man väl utgå ifrån, det har vi ju sagt, och vi har ju ställt krav tidigare om att Hultqvist skulle gå före riksdagens öppnande för att statsministern åtminstone skulle visa någon form av ansvarstagande.

Röstar snart

Omröstningen om Löfven sker antingen på fredag i denna vecka, eller på tisdag, enligt uppgift till TT från riksdagskansliet. Först måste ärendet bordläggas ytterligare minst en gång.

Bieler säger att hon är fullt medveten om att Alliansen inte stödjer misstroende mot statsministern och att Löfven lär sitta kvar. Men det är viktigt att markera.

– Vi kan inte stillatigande bara sitta och titta på och låta statsministern sitta kvar när han agerar på det här sättet, säger Bieler.

Hon hävdar att Löfven antingen ljugit, eller inte brytt sig, om vad han känt till eller hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterats i regeringskansliet. Och han har inte tagit sitt ansvar.

– Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta, sade Bieler från talarstolen.

Alliansen stödjer inte

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger till TT, strax innan SD aviserade att partiet tänker begära misstroende mot statsministern, att Centerpartiet inte kommer att stödja en sådan begäran.

– Vi kommer inte att stödja ett misstroende mot statsministern. Det handlar om att det inte finns tillräckligt starka skäl i dagsläget, vi har inte tillräckligt med information för att det ska vara berättigat, säger Annie Lööf.

Källor i Alliansen har tidigare sagt att Alliansen inte kommer att stödja en misstroendeförklaring från Sverigedemokraterna.

Under dagen ska Annie Lööf och de övriga ledarna i Alliansen studera de svar som regeringskansliet lämnade in till riksdagens konstitutionsutskott på tisdagen, med anledning av de frågor som KU ställt om informationsgång och annat i regeringens hantering av IT-skandalen.

Annie Lööf kan inte ge något besked om när Alliansen kan tänkas ha kommit fram till beslut om att släppa hotet om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist, eller gå vidare.

För att en begäran om misstroende ska tas upp till behandling måste den backas upp av minst 35 ledamöter. I en omröstning i själva sakfrågan måste minst hälften, 175 ledamöter, av riksdagen rösta för misstroende. Före omröstningen måste ärendet bordläggas några gånger.

TT