Ubåtsägare misstänks ha dödat svensk kvinna

En svensk kvinna i 30-årsåldern saknas fortfarande efter att en ubåt sjunkit utanför Köpenhamn.

Hon misstänks ha dödats av ubåtsägaren. Han påstår att kvinnan släpptes av ubåten i går – men polisen har inte hittat några spår efter henne.

Ubåten började plötsligt sjunka vid 11-tiden på fredagen. Den danske uppfinnaren och ubåtsägaren Peter Madsen, 46, beskrev själv att den sjönk på 30 sekunder.

Kristian Isbak styrde en av de båtar som hjälpte till i räddningsarbetet. Han fick syn på Madsen strax innan ubåten sjönk.

Ägaren sitter och håller utkik från ubåtens torn. Vid ett tillfälle klättar han ned, och så kommer en luftström upp från ubåten. Sedan kommer ägaren upp i tornet igen och ubåten börjar sjunka, säger Kristian Isbak till Berlingske-Tidende.

Ubåtsägaren tog sig i land vid Dragør hamn, räddad av en annan förbipasserande motorbåt. Där togs han emot av polisen och sattes i en polisbil, men uppgavs då inte vara misstänkt för brott.

– Vi kan bara konstatera att när han kommer in till land säger han att hon inte är ombord. Han sade att journalisten släpptes av i land i Köpenhamn i går, säger Anders Damgaard, presstalesperson vid danska Försvaret, till TT.

Men den svenska kvinnan, som är i 30-årsåldern, har inte gått att nå på telefon, sms eller något annat sätt. Madsen är nu misstänkt för dråp alternativt mord. Varför polisen fattat dessa misstankar är inget man vill gå in på.

Nekar till brott

Man vet ännu inte om kvinnan finns i ubåten, som ligger på sju meters djup i Køgebukten. Dykare har dykt vid platsen under dagen men inte kunnat gå in i vraket eftersom det inte ligger stabilt.

Antingen ska ubåten stabiliseras eller så ska den bärgas och bogseras till hamn, vilket kommer att ske under lördagen, enligt Köpenhamnspolisen.

Peter Madsen, som är anhållen, nekar till anklagelserna och hävdar fortfarande att han släppte av kvinnan vid 22.30-tiden på torsdagen nära spetsen på Refshaleøen i Köpenhamn. En bild som danska Ekstrabladet har tagit del av visar ubåten i hamnen vid 19.30-tiden. Ett vittne berättar om en kvinna som stod i tornet med en röd jacka.

Beslut om häktning

Under lördagen ska Madsen förhöras och beslut tas om han ska häktas.

Den försvunna kvinnan är efterlyst av svensk polis men inget aktivt sökarbete pågår i Sverige.

I och med brottsrubriceringen förändras heller inte svenska polisens arbete.

– Det som har kunnat göras har redan gjorts. Vill dansk polis ha bistånd med något så hjälper vi såklart till, säger Calle Persson, polisens presstalesperson i region Syd.

I övrigt hänvisar han fortsatt till dansk polis.

Sjönk på 30 sekunder

Ubåten anmäldes saknad natten mot fredagen. UC3 Nautilus är nästan 18 meter lång, väger 40 ton och söktes av det danska försvaret. Två räddningshelikoptrar och tre fartyg ingick i sökinsatsen i Öresund och använde sig av sonar.

När danska TV2 mötte Peter Madsen i hamnen efter att ubåten sjunkit berättade han om ett ventilfel på en ballasttank, och att situationen plötsligt blev allvarlig när han skulle försöka reparera den.

– Och då tog det ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka, sade han till tv-kanalen.

TT