Kontantilskan växer i Indien

Ilskan växer runt om i Indien sedan regeringen plötsligt och oväntat beslutat att merparten av alla sedlar i landet inte längre ska få användas.

– Det är kaos överallt, säger Delhis chefsminister Arvind Kejriwal.

För tredje dagen i rad köade hundratusentals människor utanför banker på lördagen, i hopp om att få växla in de 1 000- och 500-rupiesedlar som tidigare i veckan ogiltigförklarades.

Sedlarna beräknas utgöra mer än 80 procent av kontantmängden i Indien. Miljontals människor står nu utan kontanter, vilket kan få stora konsekvenser för den till stor del kontantdrivna indiska ekonomin.

Genom sedelkuppen vill Indiens regering få bukt med den svarta ekonomin och dessutom få bort de falska sedlar som är i omlopp. Men enligt Arvind Kejriwal, bitter fiende till premiärminister Narendra Modi, har beslutet vänt upp och ned på tillvaron för främst de fattiga i Indien.

Modi, som efter chockbeskedet till befolkningen i tisdags reste till Japan, får även hård kritik från andra håll.

– Han åker snabbtåg i Japan medan gamla människor står och bankar på bankernas portar för att få tag på kontanter, säger Prabhat Kumar, collegestudent i Delhi som stått i kö utanför en bank i sex timmar.

– Han har begått ett fruktansvärt misstag.

TT-Reuters