Åklagarna ger besked om Assange

Sex månader efter förhören med våldtäktsmisstänkte Julian Assange ger åklagarna i dag besked om man vill ha honom fortsatt häktad och om brottsutredningen fortsätter.

Assange hördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London.

Efter förhören anser hans svenske advokat Per E Samuelson att åklagarnas bevisning försvagats och att häktningen därför bör hävas. I dag är sista dag för åklagarna att meddela tingsrätten sin syn på saken.

Inget åtalsbesked

Överåklagare Marianne Ny och chefsåklagare Ingrid Isgren ska i dag också ge besked "om den fortsatta handläggningen". På vanlig svenska betyder det att de ska berätta om utredningen fortsätter eller läggs ner.

De kommer inte att meddela att Assange åtalas för brott. Detta vet man eftersom ingen slutdelgivning skett – advokat och misstänkt har inte tagit del av förundersökningen i sin helhet för att få möjlighet att komma med synpunkter, vilket är ett krav.

Hot från USA

Ett annat skäl till att Samuelson vill få häktningen hävd – även om utredningen mot Wikileaksgrundaren Assange fortsätter – är att USA gått ut och sagt att man vill ha honom fängslad. Därmed har Sverige, enligt Samuelson, "en skyldighet att se till att han kan använda sin politiska asyl på ett anständigt sätt och inte bara inne på ambassaden".

Dessutom anser Samuelson att åklagarna än en gång visat att de inte kan bedriva ärendet skyndsamt.

– Det är ytterligare ett skäl till att försätta honom på fri fot, säger han.

Rädd för utlämning

Våldtäkten Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA. Där är han brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

TT