Efter rasistskandalen – förbundschef avgår

Rasistskandalen i Bulgariens match mot England lämnar avtryck i politiken.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kritiserar det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och nu avgår ordföranden i det bulgariska fotbollsförbundet.

Telegram från TT / Omni
15 okt. 2019, 09.01

England vann matchen i Sofia med odiskutabla 6–0, men allt efterspel har handlat om händelserna på läktaren. Vid två tillfällen avbröts EM-kvalmatchen på grund av så kallade apljud som riktades mot Englands mörkhyade spelare.

Delar av publiken gjorde dessutom nazisthälsningar.

Bulgariens premiärminister Bojko Borissov skriver på Facebook att det bulgariska fotbollsförbundets ordförande måste avgå.

"Det är oacceptabelt för Bulgarien, som är ett av de mest toleranta länderna i världen och där folk av olika etnicitet och religion lever i frihet, att förknippas med rasism och främlingsfientlighet", skriver han.

Avgår – trots allt

Borissov har bett idrottsminister Krasen Kralev att bryta kontakten med landets fotbollsförbund, inklusive de ekonomiska bidragen, "till dess att förbundsordföranden Borislav Mihajlovic avgår".

Mihajlovic vägrade första att lämna sin post, men meddelade sin avgång under tisdagseftermiddagen.

"Borislav Michailov har i dag lämnat in sin avskedsansökan som kommer att hanteras av ledamöterna i exekutivkommittén vid dess möte på fredag", skriver förbundet på sin hemsida, uppger Reuters.

Michailov avgår eftersom "händelserna de senaste dagarna påverkat bulgarisk fotboll och det bulgariska förbundet på ett negativt sätt", heter det i uttalandet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill se hårdare straff för att motverka problemet.

– Uefa måste inse fakta – den här skamfläcken hanteras för dåligt, säger hans talesperson.

– Rasismen vi såg och hörde under gårdagskvällen var vidrig och hör hemma vare sig i fotbollen eller någon annanstans, säger talespersonen, som enligt brittisk tradition inte namnges.

Apljud från läktaren

Uefa förväntas nu utreda det inträffade.

– Jag pratade med Uefa under hela matchen och de kommer att göra en grundlig utredning, säger Greg Clarke, ordförande i Englands fotbollsförbund, till BBC.

Tillmälena mot spelarna kom redan under uppvärmningen, säger den engelske debutanten Tyrone Mings.

Efter en knapp halvtimmes spel tog lagkaptenen Harry Kane upp läktarrasismen med domaren, varpå speakern varnade publiken att matchen skulle avbrytas om de fortsatte med rasistiska tillmälen.

Vid det andra spelavbrottet, i slutet av första halvlek utrymdes en läktarsektion.

Southgate: "Otroligt stolt"

Det engelska landslaget övervägde att avbryta matchen i protest i halvtid, men enligt förbundskapten Gareth Southgate ville spelarna fortsätta.

– Jag vet att vad vi än hade gjort hade det kunnat bedömas som inte tillräckligt kraftfullt, men i mitt tycke gjorde vi ett kraftfullt ställningstagande. Vi gjorde det med sättet vi spelade på, trots de svåra omständigheterna.

– Jag tror inte att det någonsin hänt tidigare att en match av den här digniteten har blivit stoppad två gånger. Så jag är otroligt stolt över hur spelarna klarade av det, sade han.

Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov sade inför matchen att "England har större problem med rasism än Bulgarien" och hävdade att han inte hade hört någonting från läktarna. Men lagkaptenen Ivelin Popov tillbringade halvtidsvilan vid läktaren för att få stopp på beteendet.

Redan inför matchen var delar av Vasil Levski-arenan stängd, sedan bulgariska supportrar uppfört sig rasistiskt vid tidigare landskamper.