Foto: Roald Berit/NTB scanpix/TT

Efter skandalen – vill införa dopningspolis

Idrottsvärlden skakades av den omfattande dopningsskandalen under skid-VM Seefeld i februari.

Nu höjs flera röster i Norge om att införa en nationell dopningspolis

Telegram från TT / Omni
08 april 2019, 14.11

Kampen mot fusk och dopning är en ständigt pågående debatt inom elitidrotten. I Norge talas det nu från flera håll om att införa en ny form av dopningspolis, som enbart skulle jobba mot olika former av dopning.

– Jag tycker ett sätt att gå tillväga är att tilldela egna polisresurser som kan användas för detta antidopningsarbete, säger Thorild Widvey, ordförande i organisationen Antidoping Norge till nyhetsbyrån NTB.

Bakgrunden är delvis den omfattande bloddopningsskandal som uppdagades under skid-VM i Seefeld i slutet av februari. Totalt är 21 idrottare fortfarande under utredning av tysk polis.

– De bilder vi såg från Seefeld var chockerande och tog bort en del av glädjen över de fantastiska resultaten från våra idrottare i VM, säger Widvey enligt NTB.

Widvey får medhåll av den avgående norska skidlandslagschefen Vidar Løfshus, som menar att en dopningspolis kan vara en del av lösningen.

– Jag vill inte säga att det är lösningen, men det kan vara en del av den. Att använda polisen som skrämselpropaganda kan vara en viktig aspekt, säger han till NTB.

Men någon sådan lösning planeras inte.

– Vi anser att en separat dopningspolis inte är en rekommenderad åtgärd i dag, säger Harald Bøhler sektionschef på Politidirektoratet, det högsta organet inom norsk polis.