Foto: Jonas Ekströmer/TT

Elisabeth Dahlin blir ny barnombudsman

Elisabeth Dahlin lämnar posten som Rädda Barnens generalsekreterare men fortsätter att arbeta för barns rättigheter. I september tillträder hon som ny barnombudsman (BO).

Telegram från TT / Omni
17 maj 2018, 11.36

Den nya BO presenterades av barnminister Lena Hallengren (S) på en pressträff i Kulturhuset i Stockholm efter regeringens beslut tidigare på dagen.

– Elisabeth Dahlin har kvalifikationer och erfarenheter som väldigt väl matchar det som krävs för att vara barnombudsman, med både nationell och internationell barnrättserfarenhet, säger Lena Hallengren.

Själv beskriver sig Elisabeth Dahlin som "en blandning av tjänsteman och brinnande aktivist" i barnrättsfrågor. "Sverige hade inte kunnat få en bättre barnombudsman", kommenterar Rädda Barnens ordförande Lise Bergh.

Barnfattigdom

På Elisabeth Dahlins meritlista finns bland annat mångårig utlandstjänst i några av världens fattigaste länder, där hon ofta jobbat med barnrättighetsfrågor. Nu blir hon myndighetschef i ett av världens bästa länder vad gäller barns rättigheter.

– Men utanförskapets pris är detsamma. Det är inte rimligt att ha skolor där mer än hälften av barnen inte går ut med godkända betyg. Och alla riksdagspartier talar i dag om barnfattigdom, vilket förr var en kontroversiell fråga. Det är klart att ett land som Sverige måste kunna se till att dess barn har det bättre, säger hon.

Viktig signal

Riksdagen väntas i juni klubba igenom att barnkonventionen lyfts in i svensk lagstiftning. Det beslutet blir en viktig signal, enligt den tillträdande barnombudsmannen.

– Med ett sådant beslut får barnkonventionen en starkare ställning och jag tror att det finns en förväntan bland många som arbetar med barn och barnrättsfrågor att få lagen, säger hon.

Dahlin tar över efter vikarierande barnombudsman Anna Karin Hildingson Boqvist. Den tidigare barnombudsmannen Fredrik Malmberg utsågs förra sommaren till ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Fakta: Elisabeth Dahlin

Elisabeth Dahlin är sedan 2008 generalsekreterare för Rädda Barnen.

Den 17 september tillträder hon som barnombudsman (BO).

Hon har arbetat som ambassadör och chef för globalt ansvar vid utrikesdepartementet. Hon representerade då Sverige i FN:s Global Compact och var initiativtagare till det globala arbetet med barnrättsprinciperna för företag.

Hon har tjänstgjort vid ambassaderna i Hanoi, Brasilien och Zambia. Hon har även tjänstgjort som ställföreträdande generaldirektör för Kommerskollegium, samt arbetat vid Sida med stödet till Sydafrika under apartheid.

Elisabeth Dahlin har studerat vid Stockholms universitet och Uppsala universitet och har en examen från Hanois universitet.

Källa: Socialdepartementet