Foto: Evan Vucci/AP/TT

Erdogan och Trump till attack mot Macron

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan väntades anklaga USA för att inte respektera överenskommelsen om nordöstra Syrien när han mötte sin amerikanske kollega Donald Trump i Washington DC.

I stället riktade Erdogan udden mot Frankrikes president Emmanuel Macron.

Telegram från TT / Omni
13 nov. 2019, 11.05

Recep Tayyip Erdogan var mycket missnöjd med Macrons uttalande om "ett hjärndött" Natosamarbete i tidskriften The Economist förra veckan.

– Oacceptabelt, sade den turkiske presidenten vid en pressträff efter mötet i Vita huset.

Macron var bland annat kritisk till hur Natomedlemmen Turkiet agerat i Syrien. Macron anklagade samtidigt USA för att fatta militära beslut utan att på förhand varsla sina allierade. Och enligt Donald Trump var Erdogan inte den enda som var besviken över kommentarerna.

– Jag tror att det störde presidenten (Erdogan) väldigt mycket och flera andra känner på samma sätt, sade Trump.

"Produktivt möte"

Mötet i Washington DC hade på förhand präglats av en allt mer spänd relation mellan Erdogan och Trump – två presidenter som länge haft en god relation till varandra trots att ländernas intressen ofta gått stick i stäv med varandra.

Men att döma av kommentarerna på den efterföljande presskonferensen var mötet däremot en stor framgång för den turkisk-amerikanska relationen.

– Det var ett väldigt produktivt möte med uppriktiga samtal. Turkiet är en viktig Natoallierad och strategisk partner, sade Donald Trump.

– Vi har haft starka diskussioner om en rad olika saker, fortsatte han.

Ett av ämnen som avhandlades var situationen i nordöstra Syrien. Något som i synnerhet har skapat spänningar mellan Turkiet och USA på senare tid då Erdogan tidigare har hävdat att USA inte har hållit sin del av det avtal som slöts mellan länderna i mitten av oktober.

"Rör sig framåt"

Enligt avtalet skulle USA underlätta tillbakadragandet av den kurdiskdominerade YPG-styrkan – av Turkiet kallade "terrorister" – från en zon intill den turkiska gränsen.

Något som inte har skett enligt Turkiets president.

– Trots att uppgörelsen om eld upphör är komplicerad vet jag vet att den rör sig framåt i en väldigt snabb takt. Det är många som vill se att den upprätthålls efter så många avlidna under så många århundraden, sade Trump om situationen.

Erdogan pressades av republikanska kongressmedlemmar över Turkiets beslut i somras att köpa det ryska luftvärnrobotsystemet S-400 vilket ytterligare ökade spänningarna mellan länderna. Donald Trump menade att det är ett "allvarligt hot mot USA".

Trump och Erdogan berättade dock att frågan kommer att diskuteras vidare av representanter från respektive lands regering och var optimistiska om en lösning.

– Det var väldigt ärliga diskussioner, sade Recep Tayyip Erdogan.

Donald Trump passade även på att tacka Turkiet för att nu ha släppt Nasa-forskaren Serkan Gölge. Turk-amerikanen dömdes till sju och ett halvt års fängelse för delaktighet i terrorism. Gölge anklagas för samröre med Gülenrörelsen, som Turkiet hävdar låg bakom kuppförsöket i landet 2016.