Erdogan: Vi klarar inte en syrisk flyktingvåg

Turkiet kommer inte att klara av att ta emot en ny våg av syriska flyktingar, slår Turkiets president Recep Rayyip Erdogan fast. Han varnar övriga Europa för att en flyktingkris likt den 2015 kan vara på gång.

Telegram från TT / Omni
22 dec 2019, 11.47

Erdogan, som talade i Istanbul, sade vidare att omkring 80 000 människor var på väg från Idlib i nordvästra Syrien till Turkiet för att undkomma de syrisk-ryska flygbombningarna mot regionen. Den turkiske presidenten konstaterade sedan att europeiska länder obönhörligen kommer att få se motsvarande situation som under flyktingkrisen 2015 om inget görs för att stoppa bombningarna.

På måndag åker en turkisk delegation till Moskva för att överlägga med Ryssland om hur bombningarna kan upphöra, enligt Erdogan.

För närvarande härbärgerar Turkiet 3,7 miljoner flyktingar från Syrien vilket är den största koncentrationen av flyktingar i världen.

Turkiet vill omplacera sina syriska flyktingar till de syriska områden som turkisk militär tog över i sin offensiv mot den kurdiska milisen YPG.

Området som de flesta flyr ifrån ligger i den södra delen av Idlib-regionen, som till stor del kontrolleras av den al-Qaidakopplade extremistalliansen Hayat Tahrir al-Sham.